AstraZeneca обяви глобалното оттегляне на своята ваксина срещу коронавируса (COVID-19), след като компанията призна, че тя причинява тежки странични ефекти.

Според National Pulse англо-шведската фармацевтична фирма е подала заявление за оттегляне на разрешението за пускане на пазара на своята ваксина в Европейския съюз още през март. Европейската агенция по лекарствата (EMA), агенцията, отговаряща за регулирането на ваксините в съюза, одобри искането – което влезе в сила на 7 май. Очакваха се подобни ходове в Обединеното кралство и други страни.

В актуализация на уебсайта на EMA се казва, че одобрението за ваксината на AstraZeneca за COVID-19 е оттеглено „по искане на притежателя на разрешението за търговия“. Марко Кавалери, ръководител на стратегията за ваксините в европейския регулатор, каза, че очаква всички „моновалентни“ ваксини – които се занимават само с оригиналния щам SARS-CoV-2 – да бъдат изтеглени навреме.

„Разрешението на [ваксината срещу COVID-19] от AstraZeneca ще бъде оттеглено и процесът вече официално е започнал с Европейската комисия“, каза той пред италиански медии. „Това е в съответствие с очакванията, че неизползваните вече и актуализираните ваксини ще бъдат изтеглени според нашите указания.“

Милиарди дози от ваксината AstraZeneca бяха разпределени в по-бедните страни чрез координирана от ООН програма, тъй като беше по-евтина и по-лесна за производство и разпространение. Проучванията по-късно обаче показаха, че по-скъпите информационни РНК ваксини, произведени от Pfizer и Moderna, осигуряват по-добра защита срещу COVID-19 и многото му варианти и повечето държави преминаха към тях.

AstraZeneca твърди, че се оттегля поради „търговски причини“

AstraZeneca твърди, че решението се дължи на „търговски причини“, като новите инжекции са изместили първоначалното й предлагане. Но критиците посочват, че оттеглянето е последвало признание от страна на фармацевтичната компания, че нейната ваксина за COVID-19 – продавана под имената Vaxzevria и Covishield – може да причини тромбоза със синдром на тромбоцитопения (TTS). Състоянието, което включва кръвни съсиреци, съчетано с нисък брой на тромбоцитите в кръвта, е свързано с 81 смъртни случая в Обединеното кралство.

„Приема се, че ваксината на AstraZeneca може да … причини TTS“, посочи компанията в последните съдебни документи. Въпреки това англо-шведската фармацевтична фирма настоя, че TTS се случва само „в много редки случаи“. Признанието беше във връзка със съдебно дело, в което се твърди, че инжекцията COVID-19 на AstraZeneca е била дефектна.

Делото е заведено от Джейми Скот, 47-годишен, който е претърпял трайно увреждане на мозъка след инжектиране на ваксината срещу COVID-19. Съпругата му Кейт отговори на новината за оттеглянето, като каза на Telegraph: „Те казват, че е по търговски причини, но може би защото вече не може да се разглежда като в рамките на допустимите параметри за безопасност, с 445 потвърдени случая на [ваксина- индуцирана имунна тромбоцитопения и тромбоза], 81 от които фатални само в Обединеното кралство.“ Все пак Кейт е доволна от това развитие. „Ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca вече не се използва в Обединеното кралство или Европа, а скоро и в останалия свят, означава, че никой друг няма да страда от тази ужасна нежелана реакция“, каза тя.

Източник: www.naturalnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *