Филета-сьомга

(NaturalNews) Точно както предсказахме, Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) нагло предаде доверието на обществото чрез одобряване на първото генетично модифицирано (ГМ) животно в света в директен разрез с науката – трансгенна сьомга, отбелязана като „AquAdvantage“, която никога не е била доказана като безопасна за консумация от човека или за околната среда.

The New York Times (NYT) съобщава, че AquAdvantage, продукт на AquaBounty Technologies, е получил официално одобрение от FDA след години на ожесточено лобиране от неговия производител в полза на открито одобрение. Въпреки многократните предупреждения от противниците, че AquAdvantage е сериозна заплаха за водните екосистеми и хора, FDA определя, че тази ГМ риба е напълно безопасна за всичко и всички на планетата.

Много от твърденията за AquAdvantage от нейния производител са били развенчани, включително лъжата, че тази „Франкенфиш“ расте по-бързо от естествената сьомга и е по-малко податлива на болести – и двете от които са очевидно неверни твърдения. Също така бе казано, че AquAdvantage не представлява заплаха за водната среда, защото е уж стерилна, но това също е било поставяно под въпрос от независима научна оценка.

FDA многократно игнорира всички петиции от потребителските пазещи групи, да погледнат по-добре и по-безпристрастно към GM сьомгата, за да се определи истинската и безопасност. Потребителите категорично посочиха, че не искат да ядат това или което и да е друго ГМ животно, но въпреки това FDA сега планира да позволи входа й в доставката на храни – разбира се, без да е етикетирана.

„Това нелепо, историческо решение пренебрегва по-голямата част от потребителите, много независими учени, множество членове на Конгреса и производителите на сьомга по целия свят, които изразиха силна опозиция“, изразява Уенона Хаутер, изпълнителен директор на потребителите застъпническата група по храните и водите (FWW), в едно неотдавнашно изявление.

Потребителска група ще заведе дело срещу нелоялните FDA, относно одобрението на ГМ сьомга

Одобрението за AquAdvantage идва от доста дълго време, след като AquaBounty моли FDA за благословение относно тяхната фалшива риба още от 1990-те години. Преди пет години FDA издаде вид предварително одобрение за AquAdvantage, но рибата никога не излезе на пазара, поради това, което мнозина смятат, че е било страх на федералното правителство от общественото недоволство.

Но решението на FDA да предостави тихо одобрение за тази ГМ сьомга след отвличането на вниманието от медиите, насочено към глобалния тероризъм и война в Близкия изток, не минава задължително толкова гладко, както е планирано. Центърът за безопасност на храните (CFS), който отдавна се противопоставя на одобрението за AquAdvantage въз основа на науката, предупреди в рамките на часове от одобрението на FDA, че планира да заведе дело срещу агенцията.

„Последиците от това решение ще имат огромно въздействие върху околната среда“, изрази съжаление изпълнителният директор на CFS Андрю Кимбрел, в неотдавнашно съобщение за пресата. „Центърът за безопасност на храните няма друг избор, освен да заведе дело за спиране на въвеждането на този опасен замърсител. FDA пренебрегна отговорността си да защитава обществеността.“

Не само милиони американци изразиха несъгласието си с генетично модифицираната сьомга през последните няколко години – без никакво признание от FDA – но до момента и най-малко 40 членове на Конгреса и повече от 300 екологични групи работят от името на потребители, животни, рибарството, хранителни компании и ресторанти.

„Процесът на преразглеждане от FDA бе неадекватен, проваляйки се да разгледа напълно вероятните последици от въвеждането на сьомгата, и липсвайки цялостен анализ“, добавя Кимбрел. „Това решение въвежда опасен прецедент, понижавайки стандартите за безопасност в тази страна. CFS ще поддържа FDA за задълженията им към американския народ.“

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Jonathan Benson

By admin

One thought on “FDA одобри експериментална ГМО сьомга за човешка консумация, въпреки липсата на адекватни проучвания за безопасност”

Напиши коментар

Добави обява

×
×