(NaturalNews)

Как става така, че един продукт, който може да накара хората да наддават на тегло, е позволен да бъде етикетиран като „диетичен“? Не означава ли тази дума, че това помага за намаляване на теглото и е нещо, към което трябва да насочва тези, които се надяват да загубят или поддържат теглото?

Рекламирането и цялостното брандиране на някои газирани напитки като „диетични“ от Coca-Cola Co. и PepsiCo Inc. е подвеждащо, дотолкова, че застъпническата група на САЩ „Правото да знам“ иска от Федералната комисия по търговия (FTC) и Агенцията по храните и лекарствата (FDA) да разследват фирмите за фалшиво рекламиране. Групата казва, че използването на думата „диетична“ е подвеждащо название, тъй като изкуствените подсладители, които се използват в техните диетични продукти довеждат до увеличаване на теглото, а не до отслабване. Диетичната Кола (Diet Coke) е подсладена с аспартам, докато диетичното Пепси (Diet Pepsi) използва аспартам и ацесулфам калий за подслаждане на газираната напитка.

Доказателство, че изкуствените подсладители причиняват наддаване на тегло

В действителност, експерти от Университета Пърдю са открили, че индивиди, получавали захарин с нула калории, ядат значително повече калории, натрупват повече мазнини и покачват повече теглото, отколкото тези, които консумират храни, подсладени с глюкоза, проста захар, подобна на обикновената трапезна захар. Освен това, те установили, че опитът да се спре увеличаване на теглото чрез намаляване на захарин по-късно не повлиява значително на способността им да върнат лесно теглото си обратно в релси.

„Данните ясно показват, че консумирането на храни, подсладени със захарин без калории може да доведе до по-голямо увеличение на телесното тегло и затлъстяване, отколкото консумирането на същата храна, подсладена със захар с по-високо съдържание на калории“, отбелязват изследователите.

Изследователите предполагат, че това се случва, защото изкуствените подсладители пречат на способността на човек да регулира приема на храна и напитки; сладкият вкус по-същество нарушава способността на системата да се противопоставя на високо калорични храни, правейки хората по-податливи на поглъщането на артикули, които ги карат да наддават на тегло.

Други изследвания, като тези, публикувани навсякъде от Вестник по биология и медицина Йейл до списанието Nature, са направили подобни индикации.

Например, информация от списание Nature казва, че некалоричните изкуствени подсладители (NAS) водят до увеличаване на теглото. Това списание посочва, че „… потреблението на често използваните формулировки NAS води до развитието на непоносимост към глюкоза чрез индукция на съставни и функционални промени в чревната микрофлора … Ние идентифицираме променените от некалорични изкуствени подсладители микробни метаболитни пътища, които са свързани със податливост към метаболитно заболяване, и демонстрираме подобна NAS-индуцирана дисбиоза и нетолерантност към глюкоза при здрави хора. Колективно нашите резултати свързват потребление на некалорични изкуствени подсладители, дисбиоза и метаболитни нарушения, като по този начин призоваваме за преоценка на масивното използване на NAS.“

„Много научни изследвания показват, че изкуствените подсладители са свързани с увеличаване, а не загуба на теглото“, казва Гари Ръскин, изпълнителен директор на Правото да знам на САЩ. „Е, как тогава диетична кола и диетично пепси могат да се рекламират като ‘диетични’ продукти? Очевидно е, че продуктите, етикетирани като ‘диетични’ не трябва да причиняват наддаване на килограми.“

Като оставим теглото настрана, използването на изкуствени подсладители също е свързано с рояк от други здравословни проблеми, включително риск от преждевременно раждане, сърдечни заболявания, диабет и инсулт. Дори и други захари, като кафява, бяла или високо-фруктозен царевичен сироп, допринасят за здравословни проблеми като възпаление, автоимунни заболявания, нарушения на съня и тревожност. Като добавим към това и факта, че американците поглъщат около 70 кг от тях ежегодно, това е една огромна причина за безпокойство.

Какво може да се направи?

Избягвайте всички излишни захари, като тези във всички безалкохолни напитки (диетични или други), десерти, сладкиши и полуфабрикати. Тези храни са пълни с големи количества захар, която може да постави здравето ви под риск.

Ако все пак ядете такива захари, направете всичко възможно да намалите драстично тяхната употреба. Не се поддавайте на продукти с етикети „диетично“ и проверявайте съставките, за да видите дали се използват изкуствени подсладители. Вместо десерти, избирайте храни, съдържащи естествени захари, които са по-здравословни за вас, като плодове и зеленчуци.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Jennifer Lilley

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *