(NaturalNews)

Извисяващ се нависоко с ярки жълти листенца, слънчогледът гледа към светлината, държейки главата си от семена високо вдигната в средата на деня. Тези семена, които са с високо съдържание на витамин Е, манган, В1, В6 и магнезий са пълни с полезни полиненаситени мазнини, които помагат за сърдечно-съдовата система.
Изпълнени с витамин E, слънчогледовите семена помагат за защитата на клетъчните мембрани от вредното въздействие на свободните радикали. Като източник на фитостероли, слънчогледовите семена помагат за намаляване  нивата на холестерола и подобряване на имунния отговор. Тяхното съдържание на магнезий помага за успокояване на нервите, докато съдържанието им на селен помага за процеса на естествена детоксикация на организма.

Въпреки това, тези семена, с високо съдържание на протеини и мазнини, са предразположени към по-кратък срок на годност. Често запазвани с химически консерванти като бутилхидрокситолуен (BHT), пакетираните слънчогледови семена може да идват с неприятен вкус, окислени и като пластмаса или картон.

Тъй като потребителите искат естествени консерванти, в ход са нови изследвания.

Ново изследване показва, че слънчогледовите семена могат да бъдат запазени и съхранявани за по-дълги периоди от време, когато се комбинират с етерично масло от риган. Маслата от риган показват обещание в три важни области – опазването на цялостния вкус, запазване на семената пресни при съхраняване и предоставяне на ползи за здравето.

Етеричното масло от риган запазва слънчогледовите семена

Комбинацията от слънчогледово семе и риган ще бъде приета по-лесно от потребителите. Синтетичните методи за консервиране изключват вкусовите рецептори. Плюс това, ползите за здравето, влизащи в тялото, се увеличават, когато две естествени вещества, като тези, са взети заедно.

Изследване, публикувано в Списание по хранителна наука от Института по хранителни технологии, показва, че етерични масла от риган могат да запазят позитивните сензорни атрибути на слънчогледовите семена, като им помагат да запазят свежестта и качеството. Маслата от риган спират развитието на гранясал вкус чрез спиране на липидната оксидация в печените семена.

Известни с облекчаване на стомашно-чревни разстройства и борбата с болести, маслата от риган само добавят ползи за здравето, които слънчогледови семена вече притежават.

Маслото от риган добавя повече оздравителни свойства на слънчогледовите семена

Като  велик консервант, маслото от риган също дава своя арсенал от здравни качества на слънчогледовите семена. Притежавайки антивирусни, антибактериални, противопаразитни, противовъзпалителни и противогъбични свойства, маслото от риган може да действа като естествен дезинфектант за цялото тяло. Древните гърци са знаели как да използват маслото от риган като консервант за храни, както и за лечение на инфекциозни кожни рани.

Етеричното масло се получава чрез парна дестилация на свежи листа от риган. Най-добрите компоненти в листата – карвакрол, тимол, цимен, кариофилен, пинен и бисаболен – са извлечени заради техните защитни ползи. Не е чудно, че това растение е наречено „Наслада от планините.“ Много култури са отглеждали листата за защита срещу патогени, алергени и гъбички в някои от най-трудните времена.

Проучване показва, че потребителите предпочитат слънчогледови семена, консервирани с риган

Същото проучване от Списание по хранителна наука оценило не само параметрите на химически консерванти, но и стабилността на сензорното запазване на печени слънчогледови семена. В проучването, семената са допълвани с три добавки – етерични масла от риган, полео масла (poleo) и бутилхидрокситолуен (BHT). Проучването тества за качество, вкус и одобрение от потребителите.

Резултатите показват, че одобрението от потребителите е силно както в групите с риган, така и с полео добавките. Одобрението на потребителите в тези групи превъзхожда групата с бутилхидрокситолуен. Макар, че BHT защитава семената най-много срещу процеса на окисление, той не защитава семената от образуването на нежелани вкусове, както прави маслото от риган.

Това е страхотна новина за потребителите, които ядат слънчогледови семена. Предпочитането на природни добавки, като маслото от риган пред синтетичните съставки, означава, че на пазара ще се появяват здравословни алтернативи. С това изследване, подкрепящо етеричното масло от риган за запазване  рейтинга на положителните сензорни свойства, ще пристигнат по-нови, по-естествени и по-свежи алтернативи за съхраняване на храните!

Търсете производители на природни продукти, за да започнете да се въползвате от консервиращите свойства на маслото от риган.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: L.J. Devon

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *