(NaturalNews)

Мултивитамините са едни от най-често препоръчваните добавки днес за мъже, жени и деца. Това кара много от нас да купуваме от магазините всичко, което се продава. Въпреки, че производителите на добавки продължават да увеличават продажбите  и разнообразието им, ние трябва съзнателно да помислим в какво инвестираме. Важно е да се запитаме, дали наистина имаме нужда от мултивитамини, и ако да, какви точно.

Почистете начина си на живот, преди да инвестирате

Първото нещо, което трябва да се направи, преди да се разчита на решение отвън, е да почистите вътрешната среда. Едно от първите неща е да започнем по-добра диета (хранене). Най-добрите витамини и минерали идват от истински, естествени, цели храни. Най-богати на хранителни вещества са растителните храни, особено био плодове и зеленчуци в суров вид.

Също толкова важно е да се разгледат нещата, които вкарваме в нашата система, които неестествено може да изтощават запасите ни от витамини и минерални. Много фармацевтични лекарства предизвикат недостиг на витамини и минерали. Например, противозачатъчните хапчета са пряко свързани с изчерпване на тялото от витамини В6, В12 и фолиева киселина, както и магнезий. Всекидневните вещества, като например кафе, алкохол и цигари също са известни с изчерпване на организма от витамини и минерални.

Среща с естествен практикуващ холистичен лекар като природолечител е добро  начало, за да се определи дали мултивитамините са умно допълнение или дали някои специфични витамини или минерали, или комбинация ще бъде по-подходяща за вашите индивидуални нужди. Вашият личен здравен статус, възраст, начин на живот, потребности и избор на диета трябва правилно да се разгледат, за да се определи най-добрият избор на добавки. Мултивитамините може да са част от вашето решение, но ако това е така, не всеки обикновен мултивитамин ще свърши работа.

Изберете качеството, а не на количеството

Повечето от мултивитамините днес идват от синтетични източници, с множество изкуствени добавки като оцветители, овкусители, захар, химикали и пълнители. Всеки здравомислещ човек може да осъзнае, че прави стъпка назад като използва нещо, което  подобрява здравето му, от една страна, и му отнема нещо, от друга страна.

Много хора си мислят, че всички витамини са еднакви, което означава, че всички те са еквивалентни по ефикасностт от гледна точка на тялото ни. Това е грешно твърдение, тъй като тялото ни използва най-добре витамини и минерали, които идват от естествени храни. Много синтетични витамини и минерали не се усвояват правилно или абсорбират от организма, което води до повече стрес за организма и загуба на вашите финансови ресурси. Също така, когато използваме синтетични добавки, рискуваме изграждане на токсично вътрешно състояние или биохимичен дисбаланс.

Ето защо мултивитамини не трябва да се приемат безразборно, а трябва да бъдат проучени, преди да бъдат избрани за подобряване на нашето здраве. И когато става въпрос за избор на най-добрите мултивитамини, оптималното качество е от ключово значение. По-долу са няколко прости насоки, които да ви помогнат да направите най-добрия избор.

Първо, за да бъде най-бионаличен, мултивитаминът трябва да идва от цели източници на храна, за предпочитане био.

На второ място, те трябва да бъдат изцяло натурални и да не съдържат изкуствени или синтетични съставки.

Трето, те трябва да имат подходящи биодинамични количества, намалявайки неблагоприятните витаминно-минерални взаимодействия.

На последно място, би било полезно, ако съдържат ценни билки и/или фитохимични съединения, които помагат за синергичното действие на всички съставки и за оптимална абсорбция.

В крайна сметка, всички ние искаме нашите пари да бъдат похарчени по най-добрия начин, а не да буквално отиват  в тоалетната и да имаме най-доброто здраве, което желаем!

Източник: http://www.naturalnews.com/040241_multi-vitamins_whole_foods_healthy_diet.html#ixzz2SpJGGJNl

Автор: Evita Ochel

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×