(NaturalNews) За тези от вас, които нямат възможност да живеят под палмови дървета, благословени от постоянната топлината на слънцето, това е времето от годината, когато дните стават по-къси и времето става по-студено. Тъй като това ни води към зимните месеци, много хора, за съжаление, се събуждат с натинка. Основната цел на всеки е постоянно да поддържа имунната си система силна, за да стои далеч от настинки, но ако това не е достатъчно и все пак се разболее, тогава следващото най-добро нещо, което  може да направи е да се отърве от нея възможно най-скоро. И ето тук на помощ идва Ехинацеята. Както отдавна е известно, тази билка бързо и ефективно спира настинките.

Ехинацея е многогодишно растение, което е било използвано в продължение на стотици години от американските индианци. След като европейци се заселват в Северна Америка, те бързо го приемат като лечебно растение, признавайки способността му за укрепване на имунната система. Ехинацея съдържа активни вещества, които могат да подсилят не само имунната система, но също и да облекчат болката, намалят възпалението и действат антивирусно и антиоксидантно в организма.

Преди възхода на фармацевтиката, практикуващите медицина редовно са използвали Ехинацея за лечение на настинки, грип и бронхит, както и различни видове инфекциозни заболявания. През последните няколко десетилетия, обаче, тя възвръща своята популярност, тъй като все повече и повече хора се стараят да стоят далеч от токсични вещества. В момента на пазара в Германия например, има близо 40 различни продукти на базата на Ехинацея.

Ехинацея ви държи далеч от настинките, но дори и да настинете, изследванията показват, че няма да продължи толкова дълго

Различни изследвания са доказали, че Ехинацея може да намали тежестта и продължителността на насинката. В едно от тези проучвания са включени 95 души с ранни симптоми на настинка като хрема и зачервено гърло. На някои от тези хора са били давани по няколко чаши чай от ехинацея, за период от пет дни. В края на този кратък срок лицата, които са консумирали чай докладвали, че се чувстват много по-добре, отколкото тези, които не са. Симптомите им постепенно затихнали. Резултатите от няколко други проучвания показват, че ехинацеята има потенциала да намали вероятността от настиване с до 58%, а при наличието на такава помага на тялото да се излекува в рамките от един до четири дни по-бързо от обикновено.

Департамент по вирусология в Германия публикува интересни резултати по отношение на възможностите на Ехинацея за лечение на херпесни инфекции. Образуването на херпес се намалява с повече от 99% с използването на екстракти от Ехинацея. Изцеденият сок от Ехинацея демонстрира огромни антивирусни свойства, тъй като той е в състояние да се бори с вируса на херпес в клетките точно толкова добре отвътре, колкото отвън.

Автор: P. Simard

Източник: http://www.naturalnews.com/043022_Echinacea_cold_treatment_herbal_medicine.html#ixzz2lger5w27

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×