(NaturalNews)

Не е трудно да се намери изследване, излагащо многото ползи за здравето от авокадо. Проучвания показват, че тези крушовидни плодове, които са местни за Мексико и Централна Америка, са пълни с основни хранителни вещества, които могат да помогнат за отслабване, засилване на зрението и ни пазят от рак. Освен това, авокадото е богато на естрогенни стероли, като например бета-ситостерол, който може да повиши нивата на тестостерон при мъжете и нивата на прогестерон при жените.

Все пак, едно ново проучване, публикувано през януари 2015 г. в Списание на Американската сърдечна асоциация ни дава още една причина да добавим повече авокадо към нашата диета. Тези вкусни плодове могат да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания при възрастни с наднормено тегло и затлъстяване.

Съществени резултати

За изследването, което е имало за цел да наблюдава ефектите от консумацията на авокадо върху рискови фактори за сърдечно-съдова болест, учените хранят 45 участници с наднормено тегло или затлъстяване, или с диета с ниско съдържание на мазнини, диета с умерено съдържание на мазнини или диета с авокадо в продължение на 5 седмици. Диетата с авокадо включва едно прясно Хас авокадо на ден, докато диетата с умерено съдържание на мазнини включва високи на олеинова киселина масла, съответстващи на съдържанието на мононенаситени мастни киселини в едно авокадо. Нивата на холестерола на участниците са били наблюдавани по време на периода на проучването.

Резултатите показват, че намаляването на вредния холестерол, липопротеини с ниска плътност (LDL-C) е най-голямо при участниците, които следват диетата с авокадо и най-ниско при участниците, които следват диетата с ниско съдържание на мазнини. Освен това, само диетата с авокадо значително понижава LDL частиците (LDL-P) номер, LDL холестерола с малка плътност и съотношението на LDL холестерола към HDL холестерола (HDL-C) от изходното ниво.

„Включването на едно авокадо на ден като част от понижаващата холестерола  диета с умерено съдържание на мазнини, има допълнителни понижаващи ефекти на LDL-C, LDL-P, без да понижава HDL-C,“ заключават авторите на изследването. „Нашите резултати показват, че авокадото има благотворен ефект върху сърдечно-метаболитни рискови фактори, които се простират извън техния профил на здравословна за сърцето мастна киселина.“

Опасностите от повишен LDL холестерол

Резултатите на изследователите са значителни, тъй като LDL холестеролът е известен, че се натрупва в стените на кръвоносните съдове и увеличава нашия риск от атеросклероза (втвърдяване на артериите), което от своя страна, увеличава нашия риск от сърдечен удар. Освен това, повишените нива на LDL карат нашите бели кръвни клетки, да се опитват да разграждат холестерола в опит да защитят нашите кръвоносни съдове. Тъй като все повече бели кръвни клетки мигрират към района, възпалението в стените на артериите се увеличава, поставяйки допълнителен натиск върху нашата сърдечно-съдовата система.

Сърдечните заболявания остават най-честата причина за смърт в света, и са особено чести сред мъжете, живеещи в Западния свят. Поради тази причина е важно да добавяме повече цели храни към нашата диета, като авокадо, които са научно доказани, че намаляват риска от това все по-нарастващо медицинско състояние.

 

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Michael Ravensthorpe

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *