шот-чаша-алкохол-мъжка-ръка

Всеки минава през естествения процес на стареене, но някои хора остаряват по-здравословно от други. Когнитивното увреждане е един от свързаните с възрастта проблеми, от които хората се страхуват, освен хроничните заболявания като сърдечно-съдови заболявания и диабет. Едно скорошно проучване показва, че по-възрастните хора, които редовно консумират алкохолни напитки, могат да живеят по-дълго без когнитивна дегенерация в сравнение с тези, които изобщо не пият.Проучването, озаглавено „Приемане на алкохол и когнитивно здравословно дълголетие при възрастни: проучване на Ранчо Бернардо“, обхваща 1344 възрастни от Rancho Bernardo в Сан Диего, Калифорния. Сред участниците са били 728 кавказки жени и 616 кавказки мъже с образование от колеж. Изследването е проведено за период от 29 години от 1984 до 2013 г., ръководено от старши автор д-р Линда МакЕвой, доцент в Калифорнийския университет в Калифорния и водещ автор Ерин Ричард, завършил студент в Joint San Държавен университет в Диего. Резултатите от това проучване са публикувани в августовския брой на Journal of Alzheimer’s Disease.

Предишни изследвания са довели до корелация между умерения прием на алкохол и дълголетие, но това проучване е уникално, защото се взема в предвид когнитивното здраве. Изследователите установяват, че умереното потребление на алкохол е свързано със значително намаляване на смъртността и по-големи шансове за запазване на когнитивно здравословно състояние в процеса на стареене. Изводите показват, че мъжете и жените на възраст над 85 години, които са имали история на умерена до тежка консумация на алкохол от пет до седем дни в седмицата, са по-склонни да бъдат когнитивно здрави от тези, които не пият. Когнитивното здраве на участниците се оценява на всеки четири години, като се използва стандартен скринингов тест за деменция, наречен „Мини ментален държавен преглед“. Това изследване е финансирано от Националните институти по здравеопазване (NIH).

Националният институт за злоупотреба с алкохол и алкохолизъм установява категориите консумация на алкохол, както следва: умерена консумация включва една алкохолна напитка дневно (възрастни жени на всяка възраст и мъже над 65 години) и две напитки на ден за възрастни мъже под 65 години; тежка консумация включва три алкохолни напитки дневно (възрастни жени на всяка възраст и мъже над 65 години) и 4 напитки на ден за възрастни мъже под 65 години; превишаване на тези количества са категоризирани като прекомерни. Според проучването само няколко индивида са категоризирани като прекомерни пиячи.

Редица проучвания вече са доказали, че дългосрочната прекомерна консумация на алкохол причинява деменция, свързана с алкохола и други хронични заболявания. Има много изследвания на алкохола в ущърб на цялостното здраве (физическо и психическо), поради което проучването е гореща тема за дебат – дали приемането на алкохол влияе положително или отрицателно върху продължителността на живота и когнитивното здраве.

Освен поведението и резултатите за здравето, и демографските фактори са били разгледани в проучването: по-високите социално-икономически класи, включително средната класа до горната средна класа, са били свързани с по-ниско рисково поведение (например тютюнопушене), по-ниски психически заболявания и по-добър достъп до здравеопазване. Индивидите от долните класи са по-склонни към обратното на описанието по-горе. Изследването обаче е ограничено чрез премахването на променливи като тютюнопушене и затлъстяване.

Докато изследването заявява, че умереното пиене може да е част от здравословния начин на живот, това не трябва да се възприема като препоръка за всеки да пие. Хората, които изпитват здравословни проблеми и хронични заболявания, се влошават от консумацията на алкохол и имат шанс да съкратят живота си. Някои хора са по-податливи от други, особено ако имат неконтролируеми навици за пиене или история на алкохолизъм.

 

Автор: Rita Winters

Източник: https://www.naturalnews.com

Напиши коментар

Добави обява

×
×