Хранителните изисквания могат значително да варират от един човек на друг. Това е важно да се разбере, когато става въпрос за хора, които са метаболитно компрометирани, като тези, които са хронично пристрастени към алкохол, наркотици и дори лекарства. Докато инцидентното използване на някое от горе посочените е често срещано явление, то хроничната употреба и злоупотребата с тези вещества, водят до значителни предизвикателства за здравето, които, ако не бъдат овладяни, може да доведат до сериозни последици за здравето и дори смърт. От всички пристрастяващи вещества, алкохолът е най-широко проучен, когато става въпрос за хранителни последици от злоупотреба.

Едно нещо е сигурно, алкохолизмът е причина за множество хранителни дефицити, включително такива, които могат да имат сериозни последствия. Основното е, че когато хората приемат дори умерени количества алкохол на дневна база или дори по-рядко, способността им да консумират и асимилират (усвояват) жизненоважни хранителни вещества е силно компрометирана. Националният институт за злоупотребата с алкохол и алкохолизъм, който е един от Националните институти по здравеопазване (NIH), публикува отличен обзор на научните изследвания в областта на дългосрочните ефекти на алкохолизъм по отношение на храненето.

Докато възстановяване и въздържание са крайните цели за алкохолиците, реалността е, че трябва да бъдат разгледан всеки етап от пристрастяването на мозъка и тялото.

Хранителни дефицити, причинени от злоупотребата с алкохол

Това, което следва е списък на хранителни вещества, обикновено засегнати от умерена до прекомерна употреба на алкохол:

Кръвна захар – Вашият мозък не може да функционира без гориво и глюкозата е основният му източник. Недохранване, свързано с алкохолизъм ограбва глюкозата на тялото и мозъка и ги принуждава да работят по-малко ефективно и да причиняват значителни вреди на клетките в тялото ви.

Протеин – По-конкретно, аминокиселините са градивните елементи на живота и основата за химическа комуникация в мозъка. Недостатъчен прием и лошото разпределение на протеин при алкохолици може да доведе до увреждане на тъканите във всички системи, както и психични разстройства.

Мазнини – Важна част от мозъка, малабсорбция на мазнини е отличителен белег на злоупотребата с алкохол. Ако не може да се абсорбират и използват мазнините, които консумирате, мозъкът започва да атрофира (свиване), което може да доведе до деменция.

Витамини – Витамините (особено фолиева киселина, В6 и В12) са класически дефицит при алкохолиците. Намаляването на тези жизненоважни хранителни вещества намалява отстраняването на вредни съединения, като хомоцистеин, от организма чрез процеса на метилиране. Други недостатъци включват витамини A, C, D и E, които са богати на антиоксиданти и са организаторите на клетъчното изцеление.

Минерали – от съществено значение за нервната проводимост и почти всеки клетъчен процес в организма, минерали като калций, магнезий, желязо, цинк и калий са дефицитни при почти всички, които пият прекалено.

Хранителна терапия за възстановяване при алкохолици

Докато проблемното поведение не се елиминира, недохранването и увреждането на жизнено важни органи ще продължава да се случва. Хранителни вещества, мастни киселини и микроелементи като специфичните витамини и минерали, обсъдени по-горе ще бъдат налице в по-голямата част от случаите, въпреки че се препоръчва оценка от квалифициран специалист (като лекар, който практикува метаболитна и хранителна терапия), тъй като нуждите на всеки са различни.

Автор: Dr. Michael Trayford

Източник: http://blogs.naturalnews.com/alcohol-nutrition-health/

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *