бромелаин-ананас-разрязан

В горещите летни дни много хора с нетърпение очакват да си хапнат сладки и сочни ананаси. Въпреки това, дори да не е още лято, все още има много причини да се насладите на този тропически плод.

Ананасите са богати на витамини и минерали като витамин С, манган, витамин В6, мед, тиамин, фолат, калий и магнезий. Освен тях, един от най-забележителните му компоненти е ензим, наречен бромелаин, който се използва широко за различни лекарствени приложения. Поради тези биоактивни съединения, хората могат да се насладят на много ползи за здравето само като ядат ананаси. Някои примери за тези ползи за здравето включват следното:

  • Подобряване на храносмилането – ананасите са богати на разтворими и неразтворими фибри, които ви предпазват от запек, синдром на раздразнените черва (IBS) и диария, като стимулират преминаването на храната по храносмилателния тракт. Освен това, храносмилателният ензим бромелаин в ананасите спомага за разграждането на протеините, така че те могат лесно да се абсорбират от организма.
  • Потискане на кашлицата – вместо да вземате сироп за кашлица от аптеката, защо да не използвате ананас като естествено средство за кашлица? Ананасите са по-вкусни, но те също са и пет пъти по-ефективни. Причината, поради която този тропически плод може да потиска кашлицата е, че е богат на витамин С, който подсилва имунната система и бромелаин, който разгражда слузта и предотвратява производството на храчки. Освен това, ананасите имат мощни противовъзпалителни свойства, които помагат за борба с инфекциите и убиват бактерии. Рецепта за сироп за кашлица може да намерите тук.
  • Укрепване на костите – една от по-малко известните ползи от ананасите е, че те спомагат за подобряване на здравето на костите. Тази полза може да се дължи на високото съдържание на манган в плода, което подобрява здравината на костите, спомага за растежа и насърчава възстановяването.
  • Подобряване на оралното здраве – ананасите могат да повишат Вашето орално здраве без токсичността, свързана с флуорид и други съставки, често използвани в продуктите за грижа за устната кухина. Този плод има мощни стягащи и антиоксидантни свойства, които подпомагат укрепването на венците и предпазват от рак на устната кухина.
  • Подобряване на кръвообращението – друг минерал, който изобилно се среща в ананасите, е медта, която е необходима за образуването на червени кръвни клетки. Важно е да имате достатъчно червени кръвни клетки, тъй като те пренасят кислород до различните части на тялото.
  • Насърчаване на заздравяването на рани – витамин С участва в производството на колаген, който е важен за възстановяване на увредените тъкани. За щастие, ананасите са богати на витамин С, така че яденето на този плод може да стимулира зарастването на рани и дори да предпазва от инфекции.
  • Намаляване на симптомите на артрит – пациентите, които страдат от артрит, могат да облекчат някои от симптомите си с помощта на ананаси, тъй като те имат противовъзпалителни свойства. Тази полза отново се приписва на ензима бромелаин.
  • Поддържане на кръвното налягане – калият е важен минерал, когато става въпрос за понижаване на кръвното налягане, тъй като противодейства на ефектите на натрия. За съжаление, по-голямата част от американските възрастни са с дефицит на този минерал. Чрез ядене на ананаси, можете също така да повишите естествено нивата на калий.
  • Предотвратяване на рак – сред различните съединения, открити в ананасите, манганът е особено полезен за предотвратяване на рак. Това е така, защото манганът играе ключова роля в производството на антиоксидантния ензим супероксиддисмутаза. С помощта на този ензим, броят на причиняващите рак свободни радикали в тялото се понижава заедно с риска от рак.

Автор: Ellaine Castillo

Източник: https://www.naturalnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *