(NaturalNews)

Един лесен начин да се помогне за естествено намаляване на възпалението и предпазване на тялото от атеросклероза, известен също като втвърдяване на артериите, е допълването с куркума и екстракт от дафинов лист. Проучване от 2011, публикувано в Списание по Медицинска Храна установило, че тези две популярни кулинарни билки, притежават уникалната способност да намаляват естествено кръвната захар, понижават холестерола и предотвратяват натрупването на артериална плака, която може да доведе до сърдечно-съдови заболявания.

За да стигнат до това заключение, изследователите от Училище по Биотехнология в Университета Yeungnam в Южна Корея изпитват ефектите от куркума и лавър върху риби зебра, които са били умишлено хранени с диета с висок холестерол. Някои от рибите са получили екстракти, докато останалите не са, след това са били оценени различни маркери за здравето сред тези две групи, включително сравнение между окисляване на липопротеините с ниска плътност (LDL), повдигане на окислен LDL в клетъчни макрофаги и способността за изчистване на свободните радикали.

В сравнение с рибите зебра, които не консумират екстрактите, тези, които са получавали куркума или лавър са изпитали 14% или 12% намаление, съответно в общите им съотношения на тегло и дължина. Групите с куркума и лавър също са имали относителни 48 процента и 28 процента намаление в нивата на холестерола, както и относителни 68 процента и 56 процента намаление на плазмените триглицериди.

Посредством тези многобройни пътечки, куркумата и дафиновият лист са установени, че помагат значително за намаляване на общата честота на атеросклероза сред рибите зебра, хранени с диети с висок холестерол, мощна констатация, която изглежда, че има силни приложения и за човешкото здраве. С други думи включването на куркума и дафинов лист в обичайното хранене, може да помогне да се избегне развитие на втвърдени артерии и по-късно сърдечно-съдови заболявания.

Хидрофилните [на водна основа] екстракти от куркума и лавър силно потискат честотата на атеросклероза, чрез силен антиоксидантен потенциал, превенция на гликиране на аполипопротеин A-I и LDL фагоцитоза, и инхибиране на холестерил естер трансферен протеин (СЕТР),“ заключават авторите. „Потреблението на куркума и лаврови екстракти проявява хиполипидемични и антиоксидантни дейности в хиперхолестеринемичен модел риби зебра.“

Включете лаврови листа и куркума в диетата си за по-добро здраве

Лавровите листа, които често се наричат ​​просто дафинови листа, обикновено се използват в готварството, за да добавят аромат на супи, яхнии, месо, морски дарове и зеленчукови ястия. Екстрактът от дафинов лист, често се използва като аромат и подхранващ кожата агент, без да споменаваме за неговата дълга история, като народна медицина в Близкия изток, за лечение на диария и други стомашно-чревни заболявания и разстройства.

А куркумата, която получава значително внимание напоследък, поради невероятната си лекарствена потентност е широко достъпна във вид на прах, както и във форма на екстракт. Член на семейството джинджифил, куркумата е широко използвана в индийската кухня и много природни здравни застъпници редовно приемат добавки от нея за засилване на имунитета, подобряване функцията на черния дроб, насърчаване на здрави стави, укрепване на храносмилането и предпазване от рак.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Jonathan Benson

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×