Антиоксидантът астаксантин помага за защита срещу язви

Антиоксиданти са веществата, които защитават клетките от влошаващите ефекти на окислението. Унищожаващите свободните радикали антиоксиданти са от съществено значение за здравето на клетките. Антиоксиданти като ликопен, бета каротин и лутеин са смятани от дълго време, че защитават органите и тъканите. Антиоксидантът астаксантин е научно доказан, че е по-силен от всичките тези три гореспоменати антиоксиданти, след като изследователи откриват нови доказателства за защитните сили за клетките на астаксантина. В едно проучване, астаксантинът е открит, че защитава от язви.

Ненадминатите антиоксидантни сили на астаксантина

Извлечен от микроводорасли Haematococcus Pluvialis, астаксантинът се получава, когато водораслите останат без вода. В опит да се защитят от UV радиацията, микроводораслите произвеждат антиоксиданта астаксантин като средство за защита.

Тази естествена реакция ражда 65 пъти по-мощен разрушител на свободните радикали от витамин C! Той е дори 14 пъти по-мощен от витамин Е в тази категория. Когато става дума за потушаване на синглетен кислород, астаксантинът е 11 пъти по-мощен от бета каротина в неутрализирането на специфичната, по-малко стабилна форма на кислород, която обикновено приветства щети от UV радиация.

Астаксантинът е мощен и също така проникващ. Разтворим в липиди, астаксантинът се включва лесно в клетъчните мембрани, като намалява увреждането на ДНК.

Други проучвания потвърждават, че астаксантинът намалява С-реактивния протеин в сърдечно-съдовата система, намалява триглицеридите и увеличава полезните нива на HDL.

Неговата способност да инхибира липидната пероксидация и едновременно да стимулира смърт на раковите клетки го прави ефикасен за лечение на рак на гърдата, на пикочния мехур и рак на дебелото черво.

Той също има уникалната способност да прониква в кръвно-мозъчната бариера и кръвната бариера на ретината, с което придава защитните си сили и на очите. Други антиоксиданти като ликопен и бета каротин, не притежават тази способност. Давайки своите защитни сили в очите, астаксантинът може да защити срещу катаракта, дегенерация на макулата и дори слепота.

Проучване показва как астаксантинът защитава срещу язви

Астаксантинът, който е източник от микроводораслите Haematococcus Pluvialis е бил изследван за неговото влияние върху стомашни язви в Централния Институт по Храни и Технологично Изследване в Индия. В проучването са били давани каротеноиди и астаксантин естери на плъхове орално в различни дози от 100, 250 и 500 микрограма/кг като учените изследвали способността за превенция на язва на астаксантина. След като са били хранени с антиоксидантите, на плъховете  се е давал етанол, за да предизвика стомашни язви.

След проучване на алциановосиньо-свързващ анализ, изследователите установили, че най-високите дози астаксантин (500 микрограма/кг) могат ефективно да защитават стомашния муцин в стомашно-чревния тракт. Стомашният муцин е специфичен голям гликопротеин, който предпазва стомашно-чревния тракт от патогени, киселина и травма.

Освен това, предварителното третиране с астаксантин естер значително повишило антиоксидантните ензимни нива в стомаха, включително супероксид дисмутаза, каталаза и глутатион пероксидаза. Хистопатологично изследване потвърждава резултатите, показвайки как астаксантинът регулира секрецията на стомашна киселина. Изследователите отбелязват, че инхибирането на липоксигеназа в клетките на плъховете е било 23 пъти по-голямо, когато се е давал астаксантин, в сравнение с прилагане на противоязвено лекарство,  блокиращо протонната помпа, наречено омепразол.

Изследователите заключават, че потушаващата дейност на астаксантина срещу свободните радикали, открита в H. Pluvialis, всъщност предпазва от нараняване на лигавицата на стомаха чрез мощна антиоксидантна доставка.

Къде да открием всемогъщия защитник за здравето астаксантин?

Порция от 170 гр. на Дива Тихоокеанска Сьомга ще достави на тялото препоръчителната доза от 3,6 милиграма астаксантин. Сьомга, омари, раци и скариди се хранят с микроводорасли H. Pluvialis, приемайки мощния антиоксидант в мускулите си, с натрупването му в клетките им. Като червено вещество, астаксантинът е отговорен за превръщането на тези морски създания в розов цвят. Така лесно достъпен в рибните мускули, астаксантинът се теоретизира, като веществото, което дава издръжливостта, нужна на рибите да плуват за дълги периоди срещу течението.

Това антиоксидантно вещество има толкова много уникални защитни способности, че трябва да бъде централната точка за всички истински планове за “здравно осигуряване”.

С астаксантина ще получите истинска клетъчна защита за тялото.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: L.J. DevonВашият коментар