Араме е кафяво водорасло, което обикновено се среща по протежение на бреговете на Япония и Южна Корея. Също както комбу, дулсе и други морски зеленчуци, Араме се използва щедро в японската кухня и е известно със своята универсалност, поради своя сладък, мек вкус. Всъщност, вие вероятно сте виждали Араме в много японски предястия, кифли, супи и печени ястия. Араме е по-малко популярно на Изток, въпреки че все повече и повече магазини за здравословни храни започват да го складират в изсушен вид, благодарение на значителните му ползи за здравето.

Ползи за здравето

Богати на йод – морските зеленчуци са с високо съдържание на йод, поради тяхното съдържание на натрий и Араме не е изключение. 50 грама Араме съдържат повече от 100 процента от нашия препоръчителен дневен прием на този важен минерал. Дефицитът на йод е доста често срещано явление и може да доведе до гуша или хипертиреоидизъм, така че е важно да не пренебрегвате йод-богати храни.

Помага за загуба на тегло – както всички морски зеленчуци и Араме е храна, спомагаща за загуба на тегло по три причини: тя е с ниско съдържание на калории, не съдържа мазнини и е с високо съдържание на диетични фибри. В действителност, 50 грама порция Араме съдържа между 20 и 40 процента чисти фибри. Фибрите помагат за абсорбиране на вода от червата, което предотвратява преяждане. Помага за облекчаване на дебелото черво  и може да помогне при запек.

Добър източник на Калций – 50 грама Араме съдържа приблизително 50 процента от нашата дневна доза Калций, един от най-важните минерали за костите и зъбите. Араме също е с високо съдържание на Магнезий, който помага на тялото ни да абсорбира калция. Поради тази причина, Араме и други водорасли са по-подходящи от млякото при лечение на проблеми с костите и предотвратяване на остеопороза.

Лигнани – проучвания са показали, че Араме е добър източник на лигнани, които са фитоестрогени, намерени в растения, които служат като антиоксиданти. Антиоксидантите помагат за неутрализиране на вредното въздействие на свободните радикали (нестабилни молекули, които могат да сеят хаос в тялото), като по този начин ни пазят от безброй дегенеративни заболявания като рак.

Високо съдържание на желязо – 50 грама Араме съдържа 25 процента от дневната ни доза желязо, основен минерал, който спомага за създаването на хемоглобина в червените кръвни клетки, който от своя страна транспортира кислорода от белите дробове към клетките на тялото. Подобно на йода, дефицитът на желязо при хората е често срещан в съвременното общество, както и случаите на анемия са във възход. Богати на  желязо храни, като Араме, обаче, може да излекуват напълно недостиг на желязо.

Подобрява кожата – благодарение на микроелементите в Араме, които работят в тандем за подпомагане на естествените процеси на организма, това водорасло има фантастичен ободряващ и подхранващ ефект върху кожата ни. Наистина, много козметични продукти (включително маски за лице), са изработени от водорасли като Араме. Просто нанесете прах от Араме (или Араме съдържащ продукт за красота) върху желаната област, отпуснете се и позволете на минералите да попият в кожата.

Добър източник на протеин на растителна основа – 50 грама Араме съдържа около пет грама протеин. Това всъщност е по-ниско в сравнение с повечето други водорасли, особено червените водорасли като нори и дулсе, които често съдържат четири или пет пъти повече протеин. Независимо от това, 5 г е все още голямо количество и тъй като Араме е по-сладко на вкус, отколкото други водорасли, то може да бъде и източник на протеин за вегетарианци и вегани.

 

Автор:Michael Ravensthorpe

Източник: http://blogs.naturalnews.com/arame-nutritious-seaweed-bursting-iodine-calcium-iron/

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *