(NaturalNews)

Юни е месец на пресни плодове и зеленчуци. Много храни заслужено стоят под светлините на прожекторите заради тяхната способност да лекуват и да запазват тялото да функционира на оптимални нива. И артишокът не прави изключение.

Сърцата на артишока, предоставят множество здравни ползи. Включването им в диети често е идеален начин да се помогне на тялото да е във форма, така че хората да останат толкова здрави, колкото е възможно.

Здравните ползи от артишок

1) Бори се с вредните свободни радикали

Съдържанието на витамин C в артишока е толкова мощно, че според ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) тази храна има девет пъти по-високо съдържание, в сравнение с други, богати на антиоксиданти храни. ORAC измерва храната процентно на база техния антиоксидантен капацитет; храни с високо съдържание на антиоксиданти са известни с това, че се борят със свободните радикали, които увреждат клетките и сеят хаос в тялото.

2) Помага при лошо храносмилане

Проучванията показват, че екстракт от листа на артишок осигурява облекчение за тези, които страдат от киселинен рефлукс или лошо храносмилане. Водещи членове на някои европейски научни консултативни съвети казват, че употребата на артишок може да помогне на хората с много неща, от лека диария и гадене до подуване и стомашен дискомфорт.

3) Холестерол-понижаваща способност

Установено е, че артишокът съдържа съединения, които играят роля за намаляване на холестерола в кръвта, което го прави добър избор за тези, които имат проблем с това. По-специално, съединенията са сескитерпенови-лактони и цинарин.

4) Повишава здравето на мозъка

Тъй като артишокът е източник на витамин К, който е свързан с подобряване  здравето на мозъка чрез намаляване на увреждането на невроните в този орган, може да помогне на пациентите с болестта на Алцхаймер. Освен това, артишокът е известен с това, че действа като вазодилататор, което просто означава, че храната има свойства да разширява кръвоносните съдове, позволявайки повече кислород да достигне до мозъка. Когато има повече кислород в мозъка, резултатът е подобряване на познавателните способности.

Насладете се на предимствата на артишока не само по време на месеца на пресните плодове и зеленчуци, но и всеки ден. Не забравяйте да изберете пресни, органични опции.

Източник: http://www.naturalnews.com/045713_artichokes_brain_health_antioxidants.html

Автор: Raw Michelle

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×