(NaturalNews)

Прекомерното излагане на слънчева светлина може да има опустошителни ефекти върху човешката кожа, от леки слънчеви изгаряния до меланомен рак на кожата. Прекарването на твърде много време на слънце може да доведе от неудобство до фатално заболяване. Поради тази причина, в продължение на години избягването на прекомерно излагане на слънчева светлина е било в челните редици на умовете на хората. Въпреки че избягването изцяло на слънцето не е опция за повечето хора, използването на слънцезащитни кремове може драстично да намали ефектите на пряката слънчева светлина. Антиоксидантът астаксантин е посочен като естествено срещащ се защитник на кожата, който може да сведе щетите, причинени от слънчевите лъчи до минимум.

Астаксантинът е член на семейството каротеноиди, които са група от растителни химикали, използвани от много видове от флората, за да се предотврати вредното въздействие на слънцето. Естественият слънцезащитен крем, астаксантин е защитавал растенията в продължение на хиляди години. Астаксантинът присъства също в много животни, които ядат растения, особено водорасли. Тези животни са предимно морски храни, като сьомга, скариди, раци и омари, но също така включват фламинго.

За съжаление на хората, простият прием на много храни, богати на астаксантин не е достатъчен, за да се предотврати слънчево изгаряне; въпреки това, приемането на антиоксиданта като хранителна добавка в таблетна форма може да бъде от полза. Като мощно вещество, което може да проникне във всяка част на тялото (клетките, мозъка, нервната система, очите, органите и кожата), астаксантинът може да премине през кръвно-мозъчната бариера, да проникне в кръвния поток и да осигури ползи на всяка клетка в човешкото тяло.

Но как по-конкретно се предотвратява слънчево изгаряне с този антиоксидант? Слънчевите лъчи вредят на кожата чрез свободни радикали, които също са отговорни за причиняване на преждевременни признаци на стареене и някои видове рак. Противодействието на дейността на свободните радикали с антиоксиданти е важно за предотвратяване на увреждане, като слънчево изгаряне, и астаксантинът е един от най-мощните антиоксиданти в организма.

Натрупването на достатъчно астаксантин за ефективно предотвратяване на вредното въздействие на слънцето може да отнеме няколко седмици, което кара много хора да разчитат на слънцезащитни продукти; но много марки от тези кремове съдържат много вредни химикали и също причиняват увреждане от свободните радикали, наред с други неща. Това е един от многото случаи, когато продуктите, които са предназначени за защита на тялото причиняват точно толкова вреда, ако не и повече, в сравнение с щетите, които имат за цел да избегнат.

Астаксантинът е доказано естествено превантивно средство за слънчево изгаряне, но все още не е ясно колко от антиоксиданта трябва да присъства в тялото, за да се осигури надеждна защита. Освен това, няма начин да знаем със сигурност какви са нивата, които се съдържат в тялото. Приемането на добавка астаксантин със сигурност ще подобри способността на организма да предотвратява слънчево изгаряне, но ако решите да използвате този метод на защита от слънцето, бъдете сигурни, че обръщате внимание на добавките, които взимате и времето, за което стоите на слънце, за да прецените колко дълго ще сте безопасност от слънчево изгаряне.

За всеки, който търси естествена защита срещу слънчеви изгаряния, астаксантинът е чудесна алтернатива на пълните с химикали продукти, които се продават в много магазини. Предимствата на тази добавка са ясни; въпреки това, ако я прилагате в хранителната си рутина не забравяйте да отделяте специално внимание на вашето излагане на слънце, за да разберете за колко дълго могат да ви опазят вашите антиоксидантни нива.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Lenette Nakauchi

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *