Интернет гъмжи от информация относно това дали пластмасовите бутилки за вода са безопасни за многократна употреба. Някои дори твърдят, че замразяването на вода в пластмасови бутилки, може да освободи диоксини, за които се смята, че причиняват рак.

Ето няколко прости истини по въпроса:

Няма много научни доказателства, които да подкрепят твърденията, че пластмасовите бутилки изпускат вещества, които могат да причинят рак.

Безопасни ли са за повторна употреба пластмасовите бутилки за вода?

„Като цяло те [пластмасовите бутилки за вода] са безопасни“, казва Майкъл Мур, почетен професор по токсикология в университета в Куинсланд, „но това зависи от вида на пластмасовата бутилка.“

Пластмасови бутилки за вода с код за рециклиране 1 или полиетилен терефталат, често са предназначени за еднократна употреба, но това не е задължително вярно, тъй като FDA (Агенция по храните и лекарствата) посочва, че ако тези контейнери се измиват с препарат и се съхраняват чисти, те са безопасни за повторна употреба.

И все пак, има възможности такива бутилки да съдържат неидентифицирани вещества, които влияят на нормалните нива на хормоните в организма.

Поликарбонат (код за рециклиране: 7) е материалът, използван, за да се направят бутилките за вода по-здрави, но при многократна употреба те могат да отделят бисфенол А или BPA във водата. Въпреки че повечето научни изследвания посочват, че концентрацията на BPA е толкова ниска, че е безвредна, повечето компании вече не използват поликарбонат.

PVC или поливинил хлорид (код за рециклиране 3), е пример за опасен пластмасов материал за бутилки за вода и обикновено се избягва. Не са много компаниите, които правят бутилки за вода от PVC.

Полиетилен (код за рециклиране 2 и 4) и полипропилен (код за рециклиране 5) се считат, безопасни.

Необходимо е също така да проверявате бутилките за многократна употреба за надпис BPA-Free, тъй като BPA може да бъде освободен и от пластмаси, които не са с код 7.

Също така, по-добре е да се използват прозрачни бутилки за вода, вместо цветни, за да се избегне риска от отделяне на вещества, използвани за оцветяване.

Какво са фталатите и защо загряване на вода или храна в пластмасови съдове трябва да се избягва?

Това са химикали, които понякога се добавят към пластмасата, за да е тя по-гъвкава и по-малко чуплива. Фталатите, обаче, могат да вредят на ендокринната система и засягат много аспекти на човешкото тяло, включително възпроизвеждане, имунитет и развитие на организма.

Загряването на пластмасите може да предизвика тези фталати да бъдат изтеглени от пластмасата. Настрана от фталатите, други химикали също могат да бъдат изтеглени и така като цяло е препоръчително да не се нагрява или готви в пластмасови съдове. Също така, не оставяйте вашите бутилки за вода в колата или изложени на Слънце, за да се избегне освобождаването на вредни химикали във водата.

 

Автор: Amy Goodrich

Източник: http://blogs.naturalnews.com/plastic-water-bottles-safe-regular-home-use/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *