Безоперативното лечение на кисти на яйчниците е обещаващо с помощта на билкови лекарства, правилни хранителни навици и здравословен начин на живот. Като цяло жените развиват киста поне веднъж през живота си. Малките кисти изчезват сами, но ако кистата е с голям размер, се изисква лечение.

Обикновено кистите са безболезнени с трудно забележими симптоми. Хормоналните нарушения са основната причина за появата им. Понякога кистите на яйчниците водят до усложнения като затруднения при зачеването, рак на яйчниците, руптура на кистата (вътрешно кървене) и др.
Може да имате киста на яйчниците, ако изпитвате някои от следните симптоми:

 • Болки в таза преди началото и края на месечния цикъл
 • Болки в таза по време на полов акт
 • Тежест и чувство за пълнота в корема
 • Чувствителност на гърдите
 • Гадене
 • Повръщане по време на бременност
 • Често уриниране

Избягвайте хирургична намеса при киста на яйчниците 

Лечението на овариални кисти без хирургия е възможно с помощта на билки от Аюрведа. Според древната индийска наука за медицина, натрупването на токсини в rasa (плазмата), rakta (кръвта) и dhatus (тъканите) води до образуване на кисти на яйчниците.
Аюрведа обръща внимание главно на състоянието и пречистването на плазмата и кръвта. Билките помагат да намалят нивата на естроген, да балансират хормоналните нередности и да намалят размера на кистите. Нещо повече, здравословното хранене и подходящият начин на живот също допринасят за овладяването на кистите на яйчниците.

Най-добрите билки в Аюрведа, за да избегнете операция 

Amalaki ( Emblica officinalis ) Тази билка е позната като амла или цариградско грозде. Подмладяващите, антиоксидантните, детоксикиращи, противоракови свойства на амлата я правят ефективно билково лекарство за лечение на симптомите на кисти на яйчниците. Биоактивните съединения, намерени в амалаки като танини, сапонини, гликозиди, стероли и алкалоиди, притежават противоракови и противовъзпалителни свойства.

Haritaki ( Terminalia chebula ) Аюрведа смята тази билка за невероятно ефективна за лечение на кисти на яйчниците. Хиритаки помага да се балансират хормоналните и менструалните нарушения. Освен това съдържащите се в нея флавоноиди, терпеноиди, алкалоиди влияят за намаляване размера на кистата по естествен начин. Противовъзпалителните свойства на тази билка спомагат за облекчаване на болезнените движения на червата, болката в таза, подуването на корема, гаденето, повръщането и болката при полов акт.

Sunthi ( Zingiber officinale )  Така наричат сухия джинджифил. Той има стимулиращ ефект върху ендокринните жлези, които балансират хормоните. В допълнение, противовъзпалителните свойства на джинджифила спомагат за намаляване на менструалните спазми и също така свиват размера на кистите на яйчниците.

Marich ( Piper nigrum ) Това е черния пипер, който е сред най-често срещаните подправки, използвани в индийската кухня. Той има голямо терапевтично значение за лечението на различни болести. Притежава детоксикиращо действие, което помага да се елиминират натрупаните токсини от тялото. Освен това фитохимичните съединения, които се съдържат в тази билка, намаляват размера на кистите.

Lodhra ( Symplocos racemosa ) Това е известна билка в Аюрведа за подпомагане на доброто здраве на женската репродуктивна система. Тя поддържа добрите нива на хормоните в женското тяло, което влияе положително върху функциите на яйчниците.

Kachnar bark ( Bauhinia variegata ) Лечебните свойства на тази билка повлияват много добре женската репродуктивна система. Листата, пъпките, цветчетата, кората, корените и семената, всички части на тази билка, се използват за лечение на кистозни яйчиници. Фитохимичните съединения, открити в нея, са алкалоиди, танини и аскорбинова киселина. Те спомагат за естественото разтваряне на кистите.

Alsi ( Linum usitatissimum ) Познато като ленено семе. То добре балансира нивата на хормоните в организма, играе важна роля за запазване на оптималното съотношение на естроген към прогестерон в тялото. Освен това лененето семе е богат източник на фибри, помага да се елиминират токсините от тялото.

Хранителни напътствия

Консумирайте зеленчуци като: карфиол, леща, броколи, зеле, брюкселско зеле, кълнове, сладки картофи, моркови, спанак, канела, маруля, тиква, спанак и т.н.
Консумирайте плодове като: папая, ананас, авокадо, череши, банани, сушени сини сливи, ягоди, смокини, ябълки, манго, круши и др.
Неща, които трябва да се избягват:

 • Намалете приема на алкохол, тъй като това може да повиши нивата на естроген.
 • Ограничете приема на нездравословни храни.
 • Не приемайте кофеинови продукти и газирани напитки.
 • Избягвайте рафинираната захар, включена в сладкиши, бонбони и бисквити.

Здравословният начин на хранене и живот могат да ви помогнат да останате здрави и да живеете щастливо. За да избегнете операция на киста на яйчниците, съчетавайте билките с йога и пранаяма. Тези практики помагат за подмладяване на тялото.

Автор: Vikram Chauhan

Източник: https://www.naturalnewsblogs.com/non-surgical-treatment-for-ovarian-cysts-in-ayurveda/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *