(NaturalNews)

Новите случаи на диабет продължават да се увеличават експоненциално, като списъкът на биомаркери, общо известни като метаболитен синдром (рискови фактори на метаболитен синдром включват затлъстяване, високи триглицериди, нисък HDL холестерол и повишено кръвно налягане и кръвна захар) са известни, че утрояват риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и смърт от инфаркт. Въпреки, че болестта на сърцето е водеща причина за смърт в повечето западни общества, също така е до голяма степен предотвратима чрез промяна на диетата, повишена физическа активност и облекчаване на фактори в начина на живот.

Промяната в диетата за премахване на захари, рафинирани храни и хидрогенирани мазнини, като същевременно се увеличават източниците на мононенаситени мазнини, чисти протеини и суперхрани, включително боровинки, е многократно доказано, че намалява риска от сърдечни заболявания, като подобрява рисковите фактори на метаболитния синдром. Изследователи от Университета на Мейн, публикували в списание Приложна физиология, храненето и метаболизъм (Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism), са установили, че редовна диета, състояща се от диви боровинки може да помогне за подобряване или предотвратяване на заболявания, свързани с метаболитен синдром, включително сърдечно-съдови заболявания и диабет.

Антоцианините от яденето на боровинки подобряват артериалната еластичност за по-нисък риск от болест на сърцето

Дивите боровинки са богат източник на фитохимикали, наречени полифеноли, и са докладвани в растящ брой от предварителни проучвания, че проявяват широк спектър от защитни ползи за здравето, включително намаляване на риска от болестта на Алцхаймер и някои форми на рак, диабет и сърдечно-съдови заболявания. С помощта на модел на мишка, която имитира метаболитен синдром на хора, учените хранят еквивалента с две чаши диви боровинки на ден за период от осем седмици, и установяват, че боровинките са в състояние да регулират и подобряват баланса между отпускащи и свиващи фактори в сърдечно-съдовите стени, подобрявайки кръвния поток и регулирайки кръвното налягане на затлъстели плъхове Zucker с метаболитен синдром.

Водещият автор д-р Климис-Закас коментира: „Предварително сме документирали сърдечно-съдовите ползи от диви боровинки, богати на полифенол, в модел на плъх с нарушено сърдечно-съдово здраве и високо кръвно налягане. Нашите нови констатации показват, че тези ползи се разширяват до затлъстял плъх Zucker, широко използван модел, наподобяващ човешкия метаболитен синдром (MetS). „Статистиките показват, че около 37 процента от населението на САЩ е в риск от метаболитен синдром, и малки промени в диетата и физическата активност могат да бъдат достатъчни, за да се намали риска от развитие на диабет и сърдечно-съдови заболявания.

Д-р Климис-Закас заключава: „Нашите последни открития документират, че дивите боровинки намалят хронично възпаление и подобряват анормален липиден профил и генната експресия, свързана с метаболитен синдром.“ Това ново изследване показва дори още по-голям потенциал „чрез нормализиране на окислително-възпалителния отговор и ендотелната функция. Редовни дългосрочни диети с диви боровинки могат също да помогнат за подобряване на патологии, свързани с метаболитен синдром.“ Много от последните изследвания показват, че консумацията на 1-2 чаши боровинки, няколко пъти на седмица, или допълване със стандартизиран екстракт антоцианин (400 мг дневно) може значително да намали рисковете, свързани с развитие на диабет и сърдечно-съдови заболявания.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: John Phillip

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×