кокосово-масло

(NaturalNews)

Следвайки примера на Швеция, която наскоро отрече „здравословния“ диетичен мит за конвенционалното ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на въглехидрати, кохорта от видни британски лекари и професори декларират, че наситените мазнини, които са демонизирани в продължение на десетилетия, всъщност са здравословни. Както беше съобщено от Daily Express във  Великобритания, британският кардиолог д-р Асийм Малхотра казва, че в момента милиони хора са ненужно страдащи от сърдечно-съдови заболявания и затлъстяване, като пряк резултат от лошия съвет, който им казва да избягват яденето на мазнини.

Д-р Малхотра, специалист по интервенционална кардиология в Университетска Болница Кройдон в Лондон, е провел обширни изследвания по темата за прием на мазнини и открива, че всички ние сме били лъгани. Често препоръчваните диети с ниско съдържание на мазнини всъщност са основният двигател на затлъстяването и сърдечно-съдовите заболявания, казва той, отбелязвайки, че премахването на наситени и други здравословни мазнини от хранителния режим на милиони хора по целия свят ги е оставил с повече сърдечно-съдови аномалии, противоположно на това, което се твърди отдавна от правителствата.

В едно скорошно изследване, публикувано в Британски Медицински Журнал (BMJ), д-р Малхотра изяснява разликата между изкуствените трансмазнини, които са многократно доказани, че предизвикат възпалителни процеси в организма, които водят до сърдечно-съдови заболявания и наситените мазнини, които се намират естествено в храни като масло, кокосово масло и палмово масло. Той нарича правителственото занимание с необоснованите опасности от наситените мазнини като „мания“, отбелязвайки, че истинският проблем включва въглехидрати и захари, които са показали, че задействат нарастването на вредния холестерол (LDL), липопротеин с ниска плътност.

„Корелацията не е причинността“, заяви д-р Малхотра за Daily Express, позовавайки се на вече развенчани проучвания, които изглежда са свързвали наситените мазнини със сърдечни заболявания. „Въпреки това, ние бяхме посъветвани да намалим приема на мазнини до 30 процента от общата енергия и  наситените мазнини до 10 на сто.“

Диетите с високо съдържание на наситени мазнини, три пъти по-ефективни от статините при понижаване на холестерола

Въпреки, че очевидно неефективни при ограничаване на затлъстяването и сърдечно-съдовите заболявания, диетите с ниско съдържание на мазнини са продължили да трупат огромни печалби за фармацевтичната промишленост, които в момента печелят около $26 милиарда годишно от продажбата на понижаващи холестерола лекарства статини. Но д-р Малхотра казва, че статините са вредни и неефективни и че яденето на диета с високо съдържание на наситени мазнини е всъщност три пъти по-ефективно от статините при естествено намаляване и балансиране  нивата на холестерола.

„Направено е предположението, че увеличените мазнини в кръвта се дължат на повишено съдържание на наситени мазнини в храната, докато съвременните доказателства показват, че в действителност виновниците са рафинираните въглехидрати и захарта“, добавя д-р Дейвид Хаслам, председател на Националния Форум по Затлъстяването.

Отвъд това, все повече доказателства предполагат, че холестеролът дори не е проблема. Тъй като около 80 процента от нивото на холестерола в кръвта е действително направен от собственото ни тяло – всъщност мозъка е направен от холестерол и наситени мазнини – трябва да има някакъв друг фактор, отговорен за причиняване на болест на сърцето. Това също така означава, че изкуственото понижаване на холестерола с лекарства статини е лоша идея, не само защото лишават тялото ви от необходимия холестерол, но и защото представляват основни рискови фактори като сексуална дисфункция и увреждане на мускулите, нервите и органите.

„Фокусирането върху повишената концентрация на холестерола в кръвта като изключителна причина за коронарна болест на сърцето е безспорно най-лошата медицинска грешка на нашето време“, казва Тимъти Ноукс, професор в Университета на Кейптаун в Южна Африка. „След като прегледах всички научни доказателства достигам до само един извод – никога да не предписвам статини за любим човек.“

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Ethan A. Huff

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×