Изследователи от университета на Уоруик в Англия открили, че варенето, раздробяването и замразяването на кръстоцветните зеленчуци може да унищожи голяма част от техните свойства за борба срещу рака.

Изследване, също проведено там показва, че варенето може да унищожи голяма част от фитовеществата в кръстоцветни растения, като броколи, карфиол, брюкселско зеле и зеле, които се борят с рак. Варенето е една от най-разпространените форми на подготовка на зеленчуци и традиционно се смята за по-здравословна, отколкото другите методи на готвене.

Кръстоцветните зеленчуци са естествен начин за борба с рак

През последните десетилетия, изследвания и клинични проучвания показват, че кръстоцветните зеленчуци са пълни със здравословни вещества, които могат значително да намалят риска от рак. Глюкозинолати са вторични растителни метаболити, които могат да бъдат превърнати във вещества, които се борят с рака, известни като изотиоцианати. За дълго време, учените не са били сигурни какво е въздействието на готвенето върху потенциала за лекуване на тези скъпоценни фитохимикали.

Изследователският екип от Англия, воден от преподавателите Пол Торнали и Лианг Сонг от Университета на Уоруик, извършил серия от тестове, за да се види как готвенето, съхранението и боравенето с броколи и други зеленчуци се отразява на техните нива на глюкозинолатите. Те са взели от местния пазар за биологични продукти  щедро количество броколи, карфиол, брюкселско зеле и зеле. Идеята е зеленчуците да са възможно най-пресни, така, че учените да могат да видят колко бързо съдържанието на глюкозинолати намалява, в зависимост от различните методи за съхранение и готвене. Торнали и Сонг изследвали четири популярни методи на готвене, а именно варене, на пара, микровълнова обработка и пържене.

Зелените зеленчуци са най-добри пресни и сурови

Изненадващо, варенето е имало най-опустошителен ефект върху хранителното съдържание на зеленчуците. След само 30 минути варене, съдържанието на глюкозинолати спаднало с 77% в броколи, 75% в карфиол, 58% в брюкселското зеле и 65% в кейл. Съхраняване на зеленчуци при стайна температура или в хладилник в продължение на 7 дни, не е довело до никакви значителни загуби на веществата за борба с рака, въпреки че съдържанието на витамини в плодове и зеленчуци е известно, че намалява, тъй като те губят свежестта си.

Учените също са били любопитни за това какво се случва с кръстоцветните растения, когато те са изложени на други популярни процедури, като например замразяване и раздробяване. Следователно, те са установили, че замразяването причинява значителна загуба на вещества за борба с рака и може да доведе до огромни фрактури на стените на растителната клетка по време на размразяването. Нарязването води до загуба на глюкозинолати в размер до 75% само след няколко часа.

Свежите броколи и карфиол са богати на витамин C, каротеноиди, диетични фибри, фолиева киселина и витамин К. Брюкселското зеле може да осигури В комплекс витамини, желязо, фосфор и калий, докато кейлът е изключителен източник на лутеин, зеаксантин (което насърчава здравето на очите) , както и добър вегетариански източник на калций.

 

Автор: Antonia

Източник: http://blogs.naturalnews.com/boiling-broccoli-destroys-cancer-fighting-properties/

By admin

5 thoughts on “Варенето на броколите унищожава свойствата им за борба с рака”
  1. Термичната обработка на храната унищожава полезните и свойства а в някои случаи , като мазнините , ги превръща в отрова. Който каквото иска това да си яде , но фактите са си факти .

Напиши коментар

Добави обява

×
×