(NaturalNews)

Оказва се, че има още един токсичен ефект, свързан с излагане на бисфенол-A (BPA) кариес. Ново проучване от Франция, наскоро публикувано в Американския Журнал по Патология (AJP) подчертава как плъхове, изложени на умерени дози BPA през годините им на развитие, развиват състояние, известно като моларо-инцизивна хипоминерализация (MIH), което може да доведе до слабо образуване на емайл и повишена вероятност от кухини.

За тяхното проучване изследователи от Националнен Институт на Здравето и Медицински Изследвания (INSERM) в Париж, Франция, изследват ефекта на бисфенол-А върху плъхове, на интервали, вариращи от раждането до 30 или 100 дни. Те държат под око оралното здраве на плъховете през това време, търсейки всякакви настъпили забележителни промени в контраст към плъхове не изложени на токсичния индустриален химикал.

В ден 30, екипът съобщава наблюдение, че изложени на BPA плъхове развили ясни признаци за моларо-инцизивна хипоминерализация, които включват ненормално натрупване на албумин и други органични материали. Това натрупване води до крехка и чуплива формация на емайла, която от своя страна прави плъховете по-податливи на кариеси и кухини. Установено е, че два основни гена, свързани със здрави зъби и образуването на емайл, енамелин и каликреин 4, са възпрепятствани в резултат на излагане на бисфенол-А.

„Доколкото бисфенол-А има същия механизъм на действие при плъховете, както и при мъжете, също може да е причинител на MIH“, казва Sylvie Babajko, автор на новото изследване. „Ето защо, зъбите могат да се използват като маркери за ранно излагане на ендокринни смущения, действащи по същия начин, както BPA и така могат да помогнат за ранно откриване на сериозни патологии, които биха възникнали няколко години по-късно.“

Конкретно, BPA изглежда, че нарушава образуването на емайла на зъбите в годините на развитие, процес който е необходим за здрави зъби по-късно в живота. И тъй като тя е ендокринен разрушител, което означава, че влияе негативно върху хормоналния баланс, бисфенол-А може да бъде само върхът на айсберга, доколкото се отнася за повреда на зъбите. Наличието на MIH върху зъбите, с други думи, може да се дължи не само на BPA, но също и от множество други, разрушаващи ендокринната система съединения (EDCs).

„Понеже човешките дефекти на емайла са необратими, моларо-инцизивна хипоминерализация може да предостави лесно достъпен маркер за докладване началото на разрушаващи ендокринната система съединения при хора“, казват авторите.

Намалете излагането на бисфенол-А, като не докосвате касови бележки и като избягвате консерви и пластмасови бутилки

Всичко това е много тревожно, тъй като главният заместител на амалгамите (сплав от живак), пломби в зъбите, е композитна смола, която често съдържа BPA. В действителност, композитните пломби, които съдържат BPA, производни като Bis-GMA, действително са показали, че са по-вредни от много други общи източници на бисфенол-А, които включват неща като поликарбонатни пластмасови бутилки и съдове, найлон,  касови бележки, консерви и дори книжните пари.

Цялостните констатации от проучването на Американския Журнал по Патология (AJP), обаче, потвърждават идеята, че бисфенол-А вреди за развитието на бозайници по няколко важни начина. Основно излагане на BPA е било свързано в кохорта от проучвания, че причинява увреждане на мозъка, репродуктивни проблеми, поведенчески аномалии, дори и рак.

„Бисфенол-А се намира в много съдове за пиене, вътрешната облицовка на повечето консерви за хранителни продукти и напитки (включително кутийки сода),  капачки на бутилки, пластмасови прибори за хранене, пластмасови контейнери за съхранение на храна, играчки, пломби, някои стоматологични композитни материали, водопроводни тръби, лещи и др.“, обяснява Mother Earth News. „Поликарбонат често се смесва с други пластмаси за създаване на продукти, като например калъфи за мобилни телефони, автомобилни части, електронно оборудване, медицинското оборудване и предмети за бита. Понеже BPA е в мастилото за принтери, вестници и касови разписки и повечето рециклирана хартия го съдържа, в това число хартиени кърпички и хартия, използвана за кутии за храна.“

Източник: http://www.naturalnews.com/040963_teeth_BPA_tooth_enamel.html#ixzz2XT6SvaGF

Автор: Ethan A. Huff

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×