Тинктурите са течни екстракти от билки, напоени с алкохол или ябълков оцет. Тези екстракти могат да се използват за приготвяне на чай или да се използват за други цели. Тинктурите са чудесен начин за съхранение на вашите билки за дълги периоди от време, като същевременно се поддържат техните лечебни свойства.

Според Survivopedia.com водката е чудесна алкохолна база за билкови тинктури „защото има достатъчно високо съдържание на алкохол, за да изтегли и запази лечебните свойства, но няма аромат.“

По-долу са някои билки за домашно приготвени тинктури срещу различни здравословни състояния.

  1. Сангвинариа Канаденсис /Bloodroot или Sanguinaria canadensis/ – тази тинктура е ефективно билково лечение за респираторни проблеми като настинки, кашлица, възпалено гърло, синусови състояния, бронхиална инфекция и пневмония. Също така е чудесна за болки в ставите и подуване, като тези, причинени от артрит и ревматизъм. Herbpathy.com предупреждава, че бременни и кърмещи майки не трябва да я използват, тъй като може да бъде силно токсична в големи дози.
  2. Лайка (Matricaria chamomilla) – лайката се използва широко за медицински цели, най-вече като успокояващ чай, който намалява болката и стреса. Поради деликатния си аромат, тя е чудесна тинктура за деца, които може да са чувствителни към силни аромати. Освен това е известно, че лайката успокоява стомаха и намалява газове и колики при кърмачета.
  3. Ехинацея (Echinacea) и Хидрастис /Goldenseal или Hydrastis canadensis/Ехинацея и Хидрастис, заедно, могат значително да подобрят функцията на имунната система. Индивидуално, видовете ехинацея се използват в билково лекарство срещу различни инфекции като инфекция на ушите и дори херпес, докато Хидрастис е известен стягащ и антисептичен агент.
  4. Чесън (Allium sativum) – освен че е отлична добавка към повечето ястия, чесънът е известен антибиотик, който функционира подобно на пеницилин или тетрациклин.
  5. Джинджифил (Zingiber officinale) – подобно на чесъна, джинджифилът е любима съставка в много ястия, но най-забележителната му употреба е в билковата медицина, благодарение на мощните му антибактериални, противовирусни и противовъзпалителни свойства. Той е особено полезен при храносмилателни проблеми като гадене и разстроен стомах. Прочете повече за свойствата на джинджифил тук.
  6. Плантани (Musa) – листата се използват в алтернативната медицина, за да отнемат болката от ухапвания от насекоми, ужилвания и дори растения, като отровен бръшлян. Плантаните също се използват като естествени средства за кожни проблеми като екзема, циреи, рани и изгаряния.
  7. Шепърдска торба или чанта /Capsella bursa-pastoris/ – обикновено се използва като средство за облекчаване на менструални спазми, тежки менструации, инфекции на пикочния мехур, бъбречни проблеми и диария. Също така е диуретик, което означава, че може да увеличи производството на урина.
  8. Жълт кантарион (Hypericum perforatum) – ярките жълти цветя на това растение могат да бъдат превърнати в чай ​​или пресовани за масла, и са известни като ефективен антидепресант, успокояващи безпокойство както и проблеми със съня. Той също така е антиспазматичен, спомага за отпускане на мускулни спазми и успокоява менструалните спазми и спазматичната кашлица.
  9. Валерианов корен (Valeriana officinalis) – тази билка обикновено се използва за помощ при проблеми със съня, особено при деца. Според Mommypotamus.com, той се нарича „валиум на природата“, без потенциалните неблагоприятни странични ефекти на търговското лекарство, използвано срещу тревожни разстройства.
  10. Бялата върба (Salix alba) – ако валериановият корен е валиум на природата, бялата върба е смятана за аспирин на природата, благодарение на високото съдържание на салицин, който се намира в търговския аспирин и му позволява да облекчи болката и възпалението.

Автор: Janine Acero

Източник: https://www.naturalnews.com

Напиши коментар

Добави обява

×
×