Силовата тренировка може да подобри дълголетието и значително да намали риска от развитие на рак, според проучване, публикувано онлайн в Американския вестник по епидемиология. Според изследователите това е така, защото силовите тренировки, които включват повдигане на тежести, лицеви опори и клекове, са по-напрегнати и по-трудни в сравнение с привидно по-атрактивните аеробни дейности като бягане, плуване или колоездене.

Екип от изследователи в университета в Сидни, в Австралия, събира данни от Health Survey на Англия, Шотландия и регистъра на смъртността на NHS, като част от проучването. Проучването включвало 80 306 човека на възраст над 30 години. Констатациите разкриват, че участниците, които са участвали в тренировъчни дейности, са били с 23% по-малка вероятност да умрат от каквато и да е причина и 31% по-малък риск от смърт, свързан с рака.

„Изследването показва, че упражненията, които насърчават мускулната сила, могат да бъдат също толкова важни за здравето като аеробните дейности като джогинг или колоездене. И ако приемем, че нашите открития отразяват причинно-следствените взаимоотношения, това може да бъде още по-жизненоважно, когато става въпрос за намаляване на риска от смърт от рак „, заяви за „Дейли мейлайн“ водещият автор професор Емануел Стаматакис.

Изследователският екип не е открил причинно-следствена връзка между тренировките за сила и смъртността. Въпреки това, учените подчертават, че резултатите от тях имат достатъчно данни за насърчаване на хората да започнат силови тренировки.

„Нашето послание досега беше просто да се движим, но това проучване ни подтиква да преосмислим видовете упражнения, които препоръчваме за окуражаване на дългосрочно здраве и благополучие. Когато хората чуят за силова тренировка, те незабавно си представят вдигане на тежести във фитнес залата, но това не е така. Много хора не харесват фитнес центровете, разходите или културата, която популяризират, така че е добре да знаете, че всеки може да прави класически упражнения като коремни преси, набиранки, лицеви опори, клекове, планк  и т. н., в собствения си дом или местния парк да пожъне същите ползи за здравето „, добавя водещият автор в доклад на Medical News Today.

Други ползи от силовите тренировки

Силовите тренировки не само намаляват смъртността, по всички причини, както и рака, но също така предлагат широк спектър от допълнителни ползи за здравето. Публикацията на уебсайта на Американското онкологично дружество (АСС) изброява множеството предимства на следването на две или три 20 или 30-минутни тренировъчни сесии на седмица. Тези предимства включват:

  • Подобрен контрол на теглото – съгласно ACS тренировката за сила помага на тялото да изгаря повече калории по-лесно. Увеличаването на мускулната маса спомага за улесняване на контрола на теглото, отбелязва статията.
  • По-голяма мускулна маса – силовите тренировки могат да помогнат за предотвратяване и дори за преобръщане на естествения, свързан с възрастта спад на мускулната маса.
  • Повишена костна плътност – статията на ACS също така подчертава, че тренировката за сила повишава плътността на костите и намалява вероятността от страдание от фрактури.
  • Подобрена гъвкавост на ставите – освен засилването на костите, силовите тренировки може също да спомогнат за поддържане на гъвкавостта на ставите и предотвратяване на артрит.
  • По-добър баланс – в статията се отбелязва също така, че силовите тренировки спомагат за подобряване на гъвкавостта и баланса, особено при застаряващото население. Това намалява риска от падания и наранявания.

В статията са изброени и няколко важни съвета, за да се постигнат максимални ползи от тренировките. Тези съвети включват:

  • Консултирайте се с фитнес експерт, за да извършвате правилно тренировките.
  • Започнете упражненията бавно и след това постепенно увеличете теглото или натоварването, когато усетите, че ви става прекалено лесно.
  • Започнете тренировъчни сесии поне два пъти седмично.
  • Правете между 8 до 12 повторения.
  • Усещането за изтощение на мускулите е обичайният показател, че упражнението се извършва правилно.

Автор: Russel Davis

Източник: https://www.naturalnews.com/2017-11-07-weights-over-cardio-for-longevity-new-study-finds-pumping-iron-at-least-twice-a-week-reduces-cancer-risk-doing-both-increases-life-expectancy-by-30.html

Напиши коментар

Добави обява

×
×