Плодове-пазар-портокали-круши-ябълки

(NaturalNews)

Сърдечното заболяване е водеща причина за смърт в световен мащаб, но според ново изследване от Дания,  то има един враг – витамин C. Учени от Университета на Копенхаген и Болницата Херлев и Гентолф установили, че рискът от сърдечно-съдово заболяване и ранна смърт е намалена, когато кръвните нива на витамин С са увеличени.

Публикуван в Американски журнал за клинично хранене (AJCN), техният доклад използва информация от Главно изследване на населението в Копенхаген, което включва данни за храненето на около 100 хиляди датчани. След разглеждане на приема на плодове и зеленчуци и сравнение на ДНК и здравните резултати, екипът стига до някои интересни изводи за ролята на витамин С в предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания.

„Можем да видим, че тези с най-висок прием на плодове и зеленчуци имат 15 процента по-нисък риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания и 20% по-малък риск от преждевременна смърт, в сравнение с тези, които много рядко ядат плодове и зеленчуци“, заявява Камила Кобилечки, лекар и Ph.D. студент в Катедрата по клинична биохимия на Болница Херлев и Гентолф.

„В същото време, ние можем да видим, че намаленият риск е свързан с висока концентрация на витамин С в кръвта от плодове и зеленчуци.“

Витамин С поправя съединителната тъкан, смекчава оксидативен стрес и предпазва от заболяване

Това откритие подчертава някои важни характеристики на витамин C, включително способността му да изгражда и възстановява съединителната тъкан в цялото тяло и жизненоважни органи. Витамин С е също мощен антиоксидант, защитаващ клетки и биологични молекули от окислително увреждане, което е водеща причина за сърдечно-съдови заболявания и други хронични заболявания.

Естественият витамин С от храна е очевидно най-добрият избор, като цитрусовите плодове, съдържат едни от най-високите нива от основните продукти. Ацерола и каму каму също са богати на витамин C, съдържащи едни от най-високите нива на витамин C от всички известни храни.

„Знаем, че плодовете и зеленчуците са здравословни, но сега нашите изследвания отбелязват по-точно защо това е така“, добави Бьордж Нордестгард, клиничен професор в Университета на Копенхаген и консултант в Болницата Херлев и Гентолф.

„Яденето на много плодове и зеленчуци е естествен начин за увеличаване на кръвните нива на витамин С, което в дългосрочен план може да допринесе за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания и преждевременна смърт. Можете да приемате и витамин С добавки, но е добра идея да получавате вашия витамин C от ядене на здравословна диета, която в същото време ще помогне да развиете здравословен начин на живот в дългосрочен план, за главни ползи за вашето здраве.“

Витамин С действа като мощен кофактор в много телесни функции, включително синтез на хранителни вещества

Институтът Линус Паулинг в Университета Орегон Стейт (OSU) е склад за научна информация за витамин С. Това хранително вещество действа като кофактор в редица ензимни реакции, разкриват данни, публикувани от института, което означава, че помага при синтеза на други хранителни вещества, които тялото използва, за да се защити срещу болести.

„В телата ни, витамин С действа като основен кофактор в редица ензимни реакции, например, в биосинтезата на колаген, карнитин и катехоламини, и като мощен антиоксидант,“ обяснява институтът.

„Близки кохортни проучвания показват, че по-висок прием на витамин C от диета или добавки са свързани с намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания (ССЗ), включително коронарна болест на сърцето и инсулт.“

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Ethan A. Huff

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×