(NaturalNews)

Дози витамин D, равностойни на тези от дневното излагане на слънце, са били в състояние да забавят прогресията и дори да излекуват нискостепенен рак на простатата в ново проучване, проведено от изследователи от Медицинския университет на Южна Каролина и представено на годишната среща на Американското химическо общество в Денвър на 23 март.

„Ние лекуваме тези хора с нормални за тялото нива на витамин D“, казва водещият изследовател Брус Холис. „Дори, все още не сме преминали във фармакологичните нива.“

Витамин D, който играе важна роля за здравето на костите и имунната система, се произвежда от тялото при излагане на ултравиолетова радиация от слънчева светлина. Предишни проучвания сочат, че той може да помогне за предотвратяване или дори лечение на рак на простатата. Например, по-ранно изследване от същите учени установило, че сред мъже с нискостепенен рак на простатата, които са вземали добавка витамин D за една година, раковите заболявания на 55 процента от тях са станали по-малко агресивни. Някои от туморите дори са изчезнали.

Туморите се свили и изчезнали

Изследванията показват, че много случаи на рак на простатата или се лекуват или са толкова бавнорастящи, че е малко вероятно да станат някога опасни. За разлика от това, агресивният рак на простатата може да бъде много смъртоносен. Поради тази причина, лекарите използват Системата за класифициране на Gleason, за да класират туморите на простатата по отношение на агресивност. Пациентите, които получат Gleason резултат от 7 или по-висок, се считат, че имат агресивен рак и са призовани да се подложат на операция за незабавно отстраняване на простатата.

Пациентите с по-нисък резултат, обаче, обикновено са съветвани да се ангажират с „внимателно очакване.“ Въпреки това много пациенти са избрали да отстранят техните простати, така или иначе. Тези пациенти трябва да чакат 60 дни, преди да претърпят операция, за да дадат на телата си време да се възстановят от възпалението, причинено от биопсията.

Новото изследване е проведено върху 37 мъже с нискостепенен (неагресивен) рак на простатата, които са били подложени на планово (елективно) отстраняване на простатата. По време на периода на изчакване от 60 дни, мъжете са били рандомизирани да вземат или витамин D добавка (4000 международни единици) или хапче плацебо. След хирургичното отстраняване всички жлези на простатата са били разгледани.

Изследователите открили, че ракът на простатата при мъжете, които са получавали плацебо е бил непроменен или се е влошил. В групата на витамин D е установено обратното.

„В повече от 60% от тези, които са го приемали, витамин D действително е подобрил рака“, казва Холис.

Някои от туморите са се свили, а други са изчезнали напълно.

В допълнение, изследователите са открили, че нивата на някои основни липиди и протеини също са намалени в групата на витамин D, показвайки по-малко възпаление.

„Ракът е свързан с възпаление, особено в простатната жлеза,“ казва Холис. „Витамин D наистина бори това възпаление в жлезите.“

Един намаляващ възпалението протеин, по-специално растежен фактор 15 (GDF15), увеличава своята активност значително с витамин D. Предишни проучвания видимо показват, че агресивни тумори на простатата произвеждат много малко GDF15.

Противораковият витамин

Необходими са по-нататъшни изследвания, за да разкрият връзките между витамин D и рак на простатата. Учените работят върху по-голямо проучване.

„Все още не знаем дали витамин D лекува или предотвратява рак на простатата“, каза Холис. „Най-малкото, което може да направи, е да предотврати нискостепенния клас рак на простатата да става балистичен.“

Въпреки че е ограничено, изследването допълва нарастващия обем на изследвания, свързващи витамин D с намалена смъртност от ракови заболявания. Всъщност, още през 2008 г., проучване, публикувано в Бюлетин на Националната академия на науките, стига до заключението, че ако всеки удвои излагането си на слънчева светлина, 10 пъти повече човешки животи ще бъдат спасени от предотвратяване на рак, отколкото биха били загубени от повишен фатален рак на кожата.

Здравните експерти препоръчват за хората със светла кожа в умерен климат, да получават най-малко 15 минути незащитено ежедневно излагане на слънце по лицето и ръцете. Хората с по-тъмна кожа може да се нуждаят от два или три пъти повече. Излагането също така трябва да се повишава с отдалечаването от екватора.

 

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: David Gutierrez

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *