Витамин E, от решаващо значение за здравето на мозъка, липсващ при 90% от възрастните – разберете как да добавите още към вашата диета!

(NaturalNews)

Сложността на човешкото тяло е необятна, съставено от трилиони клетки, работещи едновременно, за да може да се гарантира, че ще поемем следващия си дъх. Докато процесите са сложни, методът, по който се изпълняват е доста прост. За да си вършат работата, нашите клетки се нуждаят от витамини. Според доклад в HowStuffWorks, изследователи смятат, че тялото се нуждае от най-малко 13 различни витамини, за да бъде здраво.

Поддържането на препоръчителния дневен прием на всички 13 витамини може да бъде предизвикателство, тъй като някои попадат по-ниско в приоритетния списък от други. Едно скорошно проучване, проведено от Колежа по обществено здраве и науките за човека в Университета Орегон Стейт установява, че почти всеки страда от недостиг на витамин Е, с изключение на тези, които работят усърдно, за да отговорят на препоръчителните дневни дози.

Според обширно проучване, поне 90 процента от мъжете и 96 от жените не успяват да консумират препоръчителното си дневно количество на витамин E. Този дефицит е особено опасен за деца и жени, които кърмят, бременни или могат да забременеят.

Витамин Е е от съществено значение в началното развитие на плода; от полза също и за майката

Изследванията показват, че витамин Е е от изключително решаващо значение по време на първите 1000 дни от живота на бебето, допринасящ за важния нервен растеж по време на развитието на плода, който не може да бъде заменен по-късно в живота.

Проучване, което анализира ефекта на витамин Е по време на ранното развитие на експериментални животни, показва способността на хранителното вещество да защитава функцията на омега-3-мастните киселини, които играят важна роля в развитието на мозъка.

“Важен е за целия ви живот, но най-убедителното доказателство за витамин Е е 1000-дневния прозорец, който започва при зачеването”, казва авторът на проучването Марет Трейбър.

“Витамин Е е от решаващо значение за неврологичното и мозъчно развитие на мозъка, което може да се случи само през този период. Това не е нещо, което можете да компенсирате по-късно.”

Изследователите смятат, че приемът на витамин Е е особено важен за малки деца до две години. Според проучваненето на Трейбър, което е публикувано в Напредък в храненето, съществува взаимовръзка между по-високи нива на витамин Е и подобрена когнитивна функция.

Според преглед на множество изследвания, деца, с неадекватни нива на витамин Е, могат да изпитат неврологични разстройства, мускулно влошаване, кардиомиопатия, забавен растеж, инфекции и анемия. Адекватният прием на витамин Е е също толкова важен за майките, като подходящи концентрации помагат да се забави прогресията на заболявания като Алцхаймер и деменция.

Учените препоръчват на възрастните да ядат 15 милиграма витамин Е на ден

Храните, съдържащи високи нива на витамин Е, не са точно на върха на нашия списък от най-обичани храни, въпреки че някои от тях са доста вкусни. Слънчогледовите семки са едновременно с ниско съдържание на калории и високо съдържание на витамин E. Можете също така да получите антиоксидантните свойства на хранителното вещество от тиквени и сусамени семена, като ядете малко под една трета чаша на ден, за да отговорите на препоръчителните ви дневни нива.

Бадемите са друг чудесен източник на витамин E, като само 28 грама предлагат 7,5 милиграма от витамина. Швейцарският чард и сарепската горчица са страхотни източници на витамин E; приемът на една чаша от тях ви дава от 14 до 17 процента от препоръчваната дневна доза.

Също така, листа от ряпа, къдраво зеле (кейл), лешници, кедрови ядки, авокадо, броколи, магданоз, папая и маслини са отлични здравословни източници на витамин Е.

Можете да получите витамин Е чрез някои растителни масла като слънчогледово олио, когато готвите. Смята се, че маслото от пшеничен зародиш е най-добрият източник за витамин E, само една супена лъжица гарантира 100 процента от препоръчителната доза. Конопено масло, кокосово масло, зехтин и масло от шафран са все масла, богати на витамин E. Необработените и органични масла са винаги най-добри.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Julie WilsonВашият коментар