Хартиена-торба-фъстъци

Фъстъците са най-консумираните ядки в Америка. След като бяха оклеветени, заради високото си съдържание на мазнини, сега те се изтъкват за насърчаване на по-дълъг и по-здравословен живот, както и намаляване на риска от свързани  със сърдечно-съдовата система смъртни случаи, като инфаркти и инсулти.
Предишни изследвания, проведени в Харвардското училище за обществено здраве, показват, че ако се консумират пет или повече пъти седмично, една порция от 30 г фъстъци могат да намалят риска от диабет с до 27 процента, и шепа фъстъци може да намали риска от болест на сърцето на половина.

Това изследване обяснява: „Хранителните вещества в ядките, като ненаситени мастни киселини, висококачествени протеини, фибри, витамини, минерали и фитохимикали, могат да предоставят кардиозащитни, антикарциногенни, противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.“

Ново проучване, представено на неотдавнашната среща на Американското дружество по хранене от водещия изследовател Xiaoran Liu, завършил студент в катедрата по Хранителни науки в Университет Пенсилвания Стейт, е установило, че включването на фъстъци в храната има положителен, защитен ефект върху съдовата функция след ядене на богата на мазнини храна. Васкуларната дисфункция е една от водещите причини за атеросклероза, образуване на плака и лезии, които могат да доведат до коронарна болест на сърцето.

„Предишни изследвания са показали, че хората, които консумират фъстъци повече от два пъти седмично, имат по-нисък риск от коронарна болест на сърцето“, казва Лиу. „Това изследване показва, че защитният ефект на консумацията на фъстъци може да се дължи отчасти на благоприятното въздействие върху артериалното здраве.“

Този екип не е единственият, който изследва ползите от добавянето на фъстъци в дневната диета. Изследователи от университета Вандербилт и институт за рака на Шанхай са публикували проучване на 2 март в JAMA Internal Medicine, което показва ясна връзка между консумацията на фъстъци и по-малък риск от смърт от сърдечен удар.

Въпреки, че те не са първите, които правят връзката между консумация на ядки и смъртност, повечето други проучвания са фокусирани само върху бели хора с по-високи доходи. Това проучване, обаче, установило, че фъстъците могат действително да подобрят сърцето и здравето на всички раси и класове с различни доходи.

„В нашето изследване ние открихме, че консумацията на фъстъци е свързана с намалена обща смъртност и смъртност от сърдечно-съдови заболявания в преобладаващо с ниски доходи черно и бяло население в САЩ, както и сред китайски мъже и жени, живеещи в Шанхай“, заявява старши автор на изследването, д-р Сяо-Оу-Шу.

Според техните констатации потреблението на фъстъци може да намали риска от смърт, дължащ се на лошо здраве на сърдечно-съдовата система с 23-28 процента.

Въпреки това, Уилям Блот, Ph.D., асоцииран директор за Cancer Prevention, Control and Population-based Research на VICC и съавтор на изследването, отбелязва:

„Данните произтичат от наблюдателни епидемиологични изследвания, а не рандомизирани клинични проучвания, и следователно не можем да бъдем сигурни, че фъстъците сами по себе си са отговорни за наблюдавата намалена смъртност. Изводите от това ново проучване, обаче, подсилват по-ранни изследвания, предполагащи ползите за здравето от яденето на ядки и следователно са доста обнадеждаващи.“

Докато фъстъците могат да показват защитен ефект върху сърцето, важно е да се запомни, че като всяка друга ядка, фъстъците са с високо съдържание на калории. Ето защо е най-добре да се избягва яденето на твърде много фъстъци.

Фъстъците отговарят на критериите за сърцето на Американската сърдечна асоциация. Това означава, че те съдържат по-малко от 4 грама наситени мазнини, никакви транс мазнини, никакъв холестерол, по-малко от 140 мг натрий и 10% или повече от дневната стойност на поне едно полезно хранително вещество като фибри или протеин.

Според Американската асоциация за сърдечни заболявания, ние трябва да ядем най-малко четири порции безсолни фъстъци на седмица. Една порция се равнява на една малка шепа или 42 г ядки или две супени лъжици фъстъчено масло.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Amy Goodrich

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×