Внимание: токсин в храната, който предизвиква рак, диабет, множествена склероза и още

Микотоксините са намерени във всичко – от зърнени култури до сушени плодове, ядки и бобови растения, вино, твърди сирена и някои видове кокосово масло. Свързани с различни заболявания, тези гъбични метаболити могат да сеят опустошение върху здравето както на тялото, така и на ума. Не трябва да им се даваме, а вместо това можем да предприемем активни стъпки чрез хранителни интервенции за намаляване на експозицията и за намаляне на щетите.

Микотоксини: Какво са те и защо трябва да знам за тях?

Причиняващи широк кръг от проблеми при животни и хора, микотоксините са произведени от гъбички и могат да разрушат здравето с течение на времето, когато се консумират дори в малки количества. Въпреки че е трудно да се диагностицира (поради разнообразието на симптоми), има достатъчно доказателства, които свързват този токсин с болести на сърцето и черния дроб, неврологични неизправности, диабет, автоимунни заболявания, астма, забавен растеж и преждевременна смърт.

Микотоксините са учудващо устойчиви и остават относително невредими при замразяване или готвене. Културите, отглеждани в тропическите региони са изключително уязвими към заразяване, поради високите колебания на влажност и температура. Един от най-известните микотоксини, а също и най-вредният е афлатоксин – канцерогенен мухъл, често срещан във фъстъците, наред с други храни. Афлатоксин, специално, атакува черния дроб и е замесен в рак на черния дроб, както и рак на шийката на матката.

Джон Тафел, интегративен лекар, предлага следния списък на високорискови храни, които могат да съдържат микотоксини:

1. Алкохолни напитки
2. Царевица
3. Пшеница
4. Ечемик
5. Захар
6. Сорго
7. Фъстъци
8. Ръж
9. Памук
10. Твърди сирена

Д-р Тафел пише: “Една храна, която не е спомената в списъка е кокосово масло. Искам да отбележа, че докато кокосовото масло е невероятна храна по отношение на храненето и вкуса, много кокосови масла съдържат микотоксини. Това е така, защото обикновено се правят с копра или сушени кокосови орехи, които често са замърсени с микотоксини. Така че, за да се насладите изцяло на предимствата на кокосовото масло, вие трябва да бъдете сигурни, че сте намерили фирма, която използва само пресни кокосови орехи, за да правят своето масло. ”

Млечни продукти и месо (от животни, хранени със замърсени храни), мескит, сушени плодове, кленов сироп и ориз може също да бъдат проблематични.

Как да  намалите излагането на микотоксини?

За съжаление е почти невъзможно да се избяга контакт с микотоксини. Но въпреки това все пак може да предприемете действия и да се защитите. Първата стъпка е да избягвате, доколкото е възможно, храни, които са склонни да бъдат силно замърсени, както е отбелязано по-горе. Важно е също да печете свой собствен хляб в къщи и да мелите собствено брашно. Пакетираните тестени изделия (включително и хляб) са известни с наличието на микотоксини. За съжаление, не е от значение дали предварително направените продукти са органични, покълнали или ферментирали – всичко може да съдържа гъбични метаболити.

Дървесните ядки също са обезпокоителни, особено бадеми и бразилски орехи. Миенето на ядките ще помоге за отстраняването на повърхностните токсини. Накисването на ядките във вода с 1/4 чаена лъжичка витамин С на прах (на чаша ядки) за 5 минути, ще ви помогне да унищожите микотоксините в ядките. След това може леко да ги изсушите във фурната на 120 градуса. Малко количество витамин C може да се добавя към водата при готвенето на зърнени храни и тестени изделия. Същото важи и за мед и кленов сироп (1/4 чаена лъжичка на литър).

Проучване в списание Cancer Letters установило че екстракти от куркума, чесън и асафетида “значително инхибират производството на афлатоксини (над 90%) в концентрации от 5-10 мг / мл.”

 

Автор: dr. susai

Източник: http://blogs.naturalnews.com/warningthe-silent-toxin-food-provokes-cancer-diabetes-multiple-sclerosis/2 Коментара на Внимание: токсин в храната, който предизвиква рак, диабет, множествена склероза и още

  1. Zdrawko каза:

    Храните съдържащи микотоксини са ми любими. Алкохола предимно !

Вашият коментар