В нашия модерен свят посланието да се мият по-няколко пъти на ден зъбите, използването на конец за зъби и гаргара е толкова тиражирано в медийте, а и от самите лекари по дентална медицина. Въпреки, че нашите животи не зависят от хигиената на устната ни кухина, то този на зъбите ни определено зависи. Така че за много от нас рутината за почистване на зъбите се извършва механично, често по няколко пъти на ден, без мисъл за безопасността и ефикасността на продуктите, които използваме. Но това, което много хора не осъзнават е, че в нашите опити да се преборим с кариесите и лошия дъх ние всъщност не само, че използваме продукти, които  не спазват обещанията си за по-здрави зъби, но и могат да бъдат опасни за нашето здраве.Общите, съмнителни синтетични съставки на много пасти за зъби включват:

Натриев лаурил сулфат (SLS) – разпенващ агент, известен, с това, че дразни тъканите. SLS Повишава пропускливостта на кожата и „разрешава“ на други химикали да се абсорбират в тялото по-лесно.

Натриев лаурет сулфат (SLES) е често примесен с диоксин и реагира с други съставки, за да образуват нитрозамини.

Триклозан – първоначално е регистриран като пестицид и е свързван с рак, нарушаване на хормоните на щитовидната жлеза и засяга сърдечната функция.

Флуоридът е свързан с рак. Той е системна отрова и вреди на щитовидната жлеза.

Има и други потенциално вредни съставки, които дебнат в пастата ви за зъби като: изкуствени аромати, оцветители и подсладители.

Проблемът не свършва с пастата за зъби, обаче, тъй като продукти за грижа за зъбите като: вода за уста и конец за зъби са също потенциално опасни за вашето здраве. Водите за уста са били свързани с орални ракови заболявания. Конецът за зъби е покрит с канцерогенен восък.

Има ли по-добри начини да се грижите за зъбите си?

Продукти за подържане на орална хигиена: като например паста за зъби и вода за уста се използват от повечето хора най-малко веднъж дневно (най-често по няколко пъти) и съставки в продуктите се транспортират лесно в тялото през лигавиците, така че е препоръчително да се осигурят безопасни продукти. Въпреки това, в някои страни няма изискване за пълното разкриване на съставките в такива продукти, защото те са класифицирани като лекарства, а не козметика. Това прави по-трудно, ако не и невъзможно за тези, които се грижат за хигиената на устата си да избягват опасните съставки.

Добрата новина е, че има и безопасни възможности за почистване на зъби: безопасни и здравословни продукти с изброени всички съставки, се произвеждат от много компании. Все по-често има повече натурални и дори органични пасти за зъби и промивки за уста, които са предоставени на потребителите.

И най-накрая, ако вземем под внимание изследванията, направени от фондацията на Уестон Прайс, за хората със здравословни диети, влючващи непреработени храни, става ясно, че миенето на зъби, почистването с конец и гаргара може всъщност да бъде пълна загуба на време.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Sue Woledge

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×