богати-храни-на-калий

Може би сте чували за Макс Герсон и неговата пионерска работа в областта на рака и метаболизма в края на 40-те и началото на 50-те години. Ако е така, може да знаете също, че едно от условията, върху които Герсон се е съсредоточил в предотвратяването и лечението на рака, е недостигът на калий. Герсон открива, че балансираните нива на калий са жизненоважни за превенцията.

Значението на електролитите

„Електролитите“ са минерали, които имат електрически заряд; те ще се разделят на негативно и позитивно заредени йони, когато се разтварят във вода. Основните електролити в тялото ви включват калций, магнезий, натрий и, разбира се, калий. Те съществуват в телесни течности като кръв, пот и урина, но не се произвеждат в тялото. Те трябва да се получат чрез това, което ядете и пиете.

Електролитите са особено важни за нервната функция. Нервите комуникират помежду си чрез електрически и химически обмен. Електролитите също помагат при съсирване на кръвта, изграждане на костите, поддържане на стабилен сърдечен ритъм и мускулна контракция. Изследвания, като швейцарското проучване от 2015 г., публикувано в списание Journal of Hypertension, също установиха, че дневният прием на калий и поддържането на калиево-натриев баланс могат да спомогнат за поддържането на стабилно кръвно налягане.

Връзката между рак и калиев дефицит

Герсон забелязал, че голям процент от болните от рак пациенти страдат от тежък дефицит на калий. Това накарало него, както и други, да разследват калиево-натриевия баланс в тялото и какво е свързано с прогресията на рака. Отговорът може да се намери в начина, по който електролитният дисбаланс и ниските нива на калия влияят на клетъчните процеси.

Изследванията, започващи през 70-те години, откриват, че когато клетките са изложени на токсичност, се случват три неща. Първо, клетката губи калий. Второ, клетката приема повече натрий. Трето, клетката набъбва с прекалено много вода. Това се нарича клетъчен оток. В резултат на това нормалните клетки губят способността си да генерират енергия (АТФ) по здравословен начин. Те стават уязвими към мутация и рак.

Нормалната функция се обърква, когато клетките станат ракови. Раковите клетки не генерират АТФ. Вместо това, те генерират своята версия на енергия чрез консумация на глюкоза в анаеробна среда.

Признаци на калиев дисбаланс

Според Американското министерство на земеделието (USDA), нормалният прием на калий е 4 700 mg/ден за възрастни и 3 000 mg/ден за деца. Всичко под това, може да доведе до недостатъчност. Някои признаци, че може да сте с ниско съдържание на калий, включват:

– умора и слабост

запек

– мускулни крампи

– неправилен сърдечен ритъм

В допълнение, хората с рак, обикновено страдат от две други състояния, свързани с калий. Хиперкалциемия е, когато в кръвта се откриват високи нива на калций. Най-често се наблюдава при лица с рак на гърдата, както и при рак на белите дробове и множествена миелома. Синдром на туморен лизис понякога се случва след химиотерапия. Това се случва, когато раковите клетки „разливат“ вътреклетъчното си съдържание при унищожаване, което може да доведе до тежък електролитен дисбаланс. И двете условия могат да бъдат опасни и дори смъртоносни, ако не бъдат лекувани, тъй като те могат да засегнат бъбреците и да доведат до припадък.

Почти всеки е с калиев дефицит

Според Националното проучване за изследване на здравето и храненето за 2009-2010 г. средният дневен прием на калий за повечето американци е около половината от препоръките на USDA.

Ако имате някой от изброените по-горе симптоми или ако се лекувате конвенционално за рак на гърдата, можете да помислите за получаване на тест за електролитен баланс. Включването на богати на калий храни като ядки, тикви, броколи и сьомга във вашата диета също е страхотна идея.

Минералите играят такава огромна роля в организма и калият е жизненоважен. Вземете мерки, за да получите достатъчно калий от здравословни източници всеки ден. Поддържането на електролитен баланс е от решаващо значение за тези, които са се сблъскали с рак на гърдата, както и за всеки, който желае да остане жизнен във всяка възраст.

 

Автор: Dr. Veronique Desaulniers

Източник: https://www.naturalnewsblogs.com

Напиши коментар

Добави обява

×
×