(NaturalNews)

Ново проучване повдига опасения за възможна връзка между излагането на радиация от мобилен телефон и рак на гърдата при млади жени.
Изследователският екип, ръководен от д-р Лиза Бейли, бивш президент на Калифорнийския Отдел на Американско Общество за Рак и един от най-добрите хирурзи на гърдата в Калифорния, изучава четири млади жени – на възраст от 21 до 39 години – с мултифокален инвазивен рак на гърдата.

Изследователите отбелязват, че всички пациенти, развили тумори в области от техните гърди близо до мястото, където държат своите клетъчни телефони често в продължение на няколко години, до 10 часа на ден. Нито един от пациентите не е имал фамилна анамнеза за рак на гърдата. Всички са показали отрицателен тест за BRCA1 и BRCA2 – гени на рак на гърдата, свързани с около половината от случаите на рак на гърдата – и са нямали други известни рискове за рак на гърдата.

Изображения на гърдите на младите момичета разкриват струпване на множество туморни огнища в тази част на гърдите, директно под мястото, където техните клетъчни телефони са докосвали тялото им.

Тифани Франц, едно от младите момичета участващо в изследването, заявява, че не е имала никаква представа за съществуващите рискове. „Държах мобилния телефон в сутиена си,“ каза г-ца Франц в телевизионно интервю, което също така спечели награда Еми. Майка ѝ Трейси Франц веднага направила връзката, веднага след като Тифани развила рак на гърдата на възраст 21 години. „Никога не сме го взимали на сериозно, докато не беше диагностицирана.“ Нейните тумори бяха точно на мястото, където си държеше мобилния телефон в сутиена си за около шест години. Никой не ни е казвал, че това е много лоша идея.“, заявява Трейси Франц. Хирурзите трябвало да отстранят лявата гърда на Тифани. Нейното семейство не е имало генетични или други рискови фактори.

Опасностите от други излагания на ЕМП

Мобилните телефони излъчват форма на електромагнитно поле (ЕМП), наречено радиочестотна радиация. Това радиационно облъчване е било свързано по-рано с мозъчни тумори, рак, сърдечно-съдови заболявания, депресия и други сериозни заболявания.

Проучвания показват, че други излагания на ЕМП от подобни, уж безобидни, всекидневни уреди и устройства, също може да бъде опасно. Публикувания наскоро „Доклад БиоИнициатива 2012“, заключи, че „има достатъчно доказателства, от ин витро и животински проучвания, от изследвания на биомаркери върху хора, от професионални проучвания със светлина нощем и единично дългосрочно изучаване с подходящо събиране на проби от урина, заключаващо, че високото излагане на МП (магнитно поле) може да бъде рисков фактор за рак на гърдата. „Авторите на доклада продължават казвайки, че „има доста силни доказателства от проучвания, че дългосрочно високо излагане (над 10 милигаус) към магнитни полета с ELF (Изключително ниска честота) е рисков фактор за рак на гърдата.“

Стандартите за безопасност на ЕМП са остаряли

В момента, основните международни насоки идват от Международната Комисия за Защита от Нейонизиращи Лъчения (ICNIRP). Тези насоки не предлагат никаква защита за Трейси Франц и други, които несъзнателно поставят здравето си под риск, като носят своя мобилен телефон в близост до тялото си.

Нито пък тези насоки защитават лицата от експозиции на високо магнитно поле в дома и на работното място. Съществуващата граница експозиция за магнитни полета в САЩ е 904 mG – около 90 пъти по-високи от нивата, на които независими проучвания са наблюдавали неблагоприятни биологични ефекти!

Дори производителите на мобилни телефони споменават, че потребителите трябва да държат своя мобилен телефон на най-малко 1.3 сантиметра или по-далеч, от която и да е част на тялото. Но тези препоръки, изгубени в дребния шрифт в наръчниците за потребители, не се вземат под внимание.

Вече не може да се каже, че настоящите пределни стойности за безопасност защитават общественото здраве и те трябва да бъдат заменени.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Lloyd Burrell

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *