бактерия-антибиотик

Ботулизмът е една от най-страшните инфекции, които някога ще чуете в живота си. Това състояние се причинява от токсините от бактерията Clostridium botulinum, които атакуват нервната система. Обикновено е много рядко за здрави възрастни да се разболеят от ботулизъм. Неподходящите практики за подготовка на храни, обаче, увеличават риска от получаване на тази инфекция, тъй като консервираните храни са по-податливи на замърсяване от пресните храни. Така че уверете се, че приемате необходимите предпазни мерки за безопасност и че знаете как да идентифицирате замърсените храни.

Ако не успеете да идентифицирате признаците, че вашата храна е замърсена, възможно е да се разболеете от ботулизъм. Обикновено началото на тази инфекция се случва само за 12 часа, но повечето хора не го забелязват до три дни след това. Инфекциите с ботулизъм проявяват различни симптоми в зависимост от това колко дълго страда човек от него. По-долу е даден списък на симптомите, започващи от най-ранните прояви на ботулизъм до тези, които се появяват по-късно.

 • Гадене и повръщане
 • Суха уста
 • Трудност при преглъщане
 • Уморено лице (особено клепачите)
 • Двойно виждане
 • Неясна реч
 • Бърза сърдечна честота
 • Затруднено дишане

Как става заразяването и предотвратяване на ботулизъм?

До 10 процента от хората, които се заразяват с ботулизъм, умират, дори и със съществуващите лечения срещу него. Това подчертава колко е важно да знаете как се получава инфекцията, така че да можете ефективно да я избягвате.

Замърсената храна е най-честата причина за ботулизма. В търговската мрежа рядко се срещат храни, заразени с C. botulinum, така че повечето случаи на инфекция са причинени от храна, която сте приготвили сами. Ако сами консервирате храна, уверете се, че я съхранявате правилно, за да я предпазите от бактериално замърсяване, особено след като бактериите, причиняващи ботулизъм, процъфтяват в топла и влажна среда, която има ниски нива на кислород. Домашните консерви са особено податливи на заразяване, тъй като тези бактерии могат да растат на повърхността. Ако наблюдавате някои от следните неща от консервираните си храни, тогава има голяма вероятност, те вече да са замърсени и трябва да ги изхвърлите.

 • Изпъкнала, надута капачка на буркана.
 • Запенено съдържание в буркана.
 • Необичайна миризма.

По-рядко срещаните начини, по които може да стане заразата, включват инхалация на ботулинови спори и ботокс инжекции.

Природни средства при ботулизъм

След като бъдете диагностицирани с хранителен ботулизъм, ще Ви бъдат назначени лечения, които имат за цел да изпразнят стомаха ви или чрез повръщане, или фекална екскреция. За допълнителна помощ можете да използвате следните естествени средства за защита:

 • Чесън – серните продукти в чесъна служат като естествени детоксикатори, така че ботулиновият токсин може да бъде елиминиран от тялото. Освен това, чесънът също има антибактериални свойства, които могат да унищожат бактериите, които произвеждат този токсин. За да се насладите на тези предимства, приемайте по една до две скилидки чесън на ден или пийте две капсули добавки чесън с всяко хранене.
 • Джинджифил – може да ви помогне да се възстановите от ботулизъм и други форми на хранително отравяне. Използвайте това естествено средство, като го нарежете на малки парчета, сварите и добавите малко захар към него. Взимайте го три пъти дневно и след известно време ще се почувствате по-добре.
 • Кисело мляко и сминдух – за борба с ботулиновите бактерии в храносмилателната система, добавете малко кисело мляко към вашата диета. Можете също така да смесите семена от сминдух в киселото мляко и да ядете една супена лъжица от тази смес всеки ден.
 • Ябълков оцет – алкалната природа на ябълковият сайдер дава незабавна помощ на хората, страдащи от ботулизъм или други видове отравяне с храна. Просто смесете две супени лъжици оцет от ябълки с чаша топла вода и пийте, преди да приемате храна.
 • Силимарин в млечния бодил – е известен със способността си да ремонтира уврежданията, причинени от токсини. Също така, това съединение спомага и за елиминирането на ботулиновия токсин от организма.

Автор: Ellaine Castillo

Източник: https://www.naturalnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *