лунно-затъмнение

В края на месеца ще може да се наслаждавате на така нареченото „трио на лунни феномени“, което ще се случи по време на предстоящата „Супер синя кървава-луна“ /Super Blue Blood-Moon/.

На 31 януари ще се види второто пълнолуние на месеца. Това ще бъде първата от двете „сини“ Луни, която може да се види тази година. Първата синя Луна обаче ще се случи едновременно с пълното затъмнение на Луната и това ще доведе до природен феномен, наречен „Кървава Луна“.

В нощта преди Кървавата Луна, Луната ще бъде в „най-близката й точка до Земята“. Това ще бъде второто пристигане на Луната през 2018 година. Според Space.com, пълното лунно затъмнение на 31-ви е „първото събитие от този тип „, което ще съвпадне със Синята Луна след повече от 150 години.

Събитието ще се случи на 31 януари или на 1 февруари, но точната дата ще зависи от това, къде ще наблюдавате това, което мнозина наричат „супер синя кървава-Луна“.

По време на Синята Луна, Луната всъщност не се превръща в синя. Името се получава от факта, че това е втората пълна Луна, която се вижда през определен месец. Но на 31 януари Луната наистина ще е с различен цвят.

При лунното затъмнение Земята се намира между Слънцето и Луната. Това блокира светлината, която пада на повърхността на Луната, хвърляйки сянка върху Луната. След това тази сянка се появява като „кърваво червено или оранжево по време на пълнотата ѝ“.

Според НАСА, хората в „западните щати в Америка, Аляска, Хавай и Британска Колумбия“ могат да видят лунното затъмнение от началото до края. Дори тези в „Централна и Източна Азия, Индонезия, Нова Зеландия и по-голямата част от Австралия“ също могат да видят събитието изцяло.

В нощта преди „Синята кървава Луна“ ще бъде видима Супер Луна. Това означава, че Луната ще бъде само на 223,068 мили (м) (358,994 километра) от Земята.

Съвети за гледане на лунно затъмнение

  • Лунното затъмнение е по-безопасно за гледане от слънчево затъмнение, но това не означава, че не трябва да бъдете много внимателни по време на събитието. Следвайте съветите по-долу, за да можете безопасно да наблюдавате предстоящата Супер синя кървава луна.
  • Лунното затъмнение ще се вижда от „над половината свят“ и ако имате късмет, вие ще бъдете в половината с ясен поглед. Ако събитието се случи през нощта или малко след залез слънце, Луната ще се издигне на изток. Ако лунното затъмнение се случи точно преди зората, луната ще застане на запад. Ако събитието се случи в средата на нощта, можете лесно да видите затъмнението.
  • Изберете място с „по-малък шанс за облаци“, така че гледката ви да е безпрепятствена.
  • Когато е възможно, излезте извън града. С минимизирано замърсяване на светлината и смог, изгледът ви за лунното затъмнение ще бъде още по-ясен.
  • Няма да ви е необходимо специално оборудване при гледане на лунно затъмнение. За да се насладите на изгледа може да използвате бинокъл.

Автор: Zoey Sky

Източник: https://www.naturalnews.com

Напиши коментар

Добави обява

×
×