Имате болки в гърлото? Не сте сами по това време на годината. Въпреки това, преди да се втурнете към лекаря за предписване на антибиотик – първо прочетете това! Антибиотиците са безполезни при над 90% от случаите на болки в гърлото. Те също така причиняват някои много опасни вторични ефекти.

Като се започне от средата на октомври, до Свети Валентин през февруари, повечето хора консумират много повече захар от обикновено. Захарта е основен разрушител на имунната система. Повишен прием на захар и потисната имунна реакция е най-доброто време за задържане на микроби и разболяване.

Сезонът на възпаленото гърло

В моята практика, октомври и ноември е времето на годината, в което започвам да подчертавам на пациентите значението на поддържането на тяхната имунна система. Сезонът на празниците – от Хелоуин, Коледа, Нова година до Свети Валентин – има тенденция да бъде дълъг период на лоши здравословни навици! Повечето хора са склонни да ядат повече захар, да не внимават какво ядат, да получат по-малко слънчево греене и по-малко физически упражнения. Всичко това пречи на способността на вашата имунна система да ви държи в добро здраве. Не е чудно, че ваканционният сезон съвпада с „грипния сезон“!

Вашата имунна система се бори с бактерии, вируси и дори рак. Точно това е предназначена да направи. Без смущения имунната ви система функционира невероятно добре, за да ви предпази от заболяване. Това обаче изисква здравословна вътрешна среда. Ограничена захар, оптимизирана нервна система, витамин D3 (за предпочитане от Слънцето), богата на антиоксиданти диета и редовни физически упражнения, които поддържат вашата имунна система силна.

Нещо друго, което значително отслабва имунната ви система са антибиотиците. Те убиват всички добри бактерии в червата, които съставляват голяма част от вашата имунна система. Дори когато работят по предназначение, те идват с някои допълнителни вредни ефекти.

Антибиотици за възпалено гърло?

Ако отидете на лекар с болки в гърлото, много вероятно е да си тръгнете с рецепта за антибиотици. Последните проучвания от Харвардския университет, публикувани в JAMA Internal Medicine, показват, че антибиотиците са драстично надценени за възпалено гърло и остър бронхит. Въпреки че това е най-честото лечение за възпалено гърло, изследванията показват, че те трябва да се предписват само при около 10% от случаите на възпалено гърло и при почти нула при остър бронхит!

Проблемът с прекаленото предписване на антибиотици

Неподходящото използване на антибиотици допринася за създаването на устойчиви бактерии или наричани още“супербъгс“, които са много трудни за лечение и представляват заплаха за общественото здраве.

Антибиотиците за вирусна инфекция увеличават техния токсичен ефект във вашето тяло.

Джефри А. Линдер, д-р М.П.Х. (доцент по медицина в Харвардското медицинско училище, асоцииран лекар в Brigham & Women’s Hospital, Бостън) заяви:

„Ненужното приемане на антибиотици излага хората на нежелани лекарствени реакции, алергии, гъбични инфекции и гадене.“

Освен това, антибиотиците носят много други нежелани реакции като:

 • Те убиват здравите бактерии в червата. Имате милиарди здрави бактерии в червата, които са от съществено значение за вашето здраве. Те поддържат здравословното храносмилане, произвеждат и няколко витамина, като невротрансмитери (мозъчни химикали като GABA и серотонин, необходими за доброто здравословно състояние на мозъка).
 • Обичайните нежелани лекарствени реакции: обрив, диария, коремна болка, гадене / повръщане, главоболие, лекарствена треска, реакции на свръхчувствителност (алергични реакции).
 • Дългосрочното използване води до бактериална устойчивост, което прави по-трудни за лечение бъдещите инфекции.
 • Гъбични инфекции
 • Бъбречна токсичност
 • Чернодробна токсичност
 • Ототоксичност – загуба на слуха и глухота
 • Периферна невропатия (увреждане на нервите), която може да бъде постоянна

За съжаление, предписването на антибиотични лекарства изглежда е като раздаването на бонбони. Все още много хора нямат представа, че антибиотиците носят такива тежки вторични (странични) ефекти.

Какво може да направите?

 1. Първо – изградете силна имунна система през този празничен сезон. Виждайте се често с хиропрактор. Хиропрактическото здравеопазване оптимизира вашата нервна система, която усилва драстично имунната ви система. Научете се да избягвате токсичност и да практикувате естествена детоксикация. Токсичността е друг огромен разрушител на имунната система.
 2. Второ – ако имате болки в гърлото, не забравяйте, че има 90% вероятност антибиотиците да бъдат напълно безполезни. Има по-голям шанс антибиотиците да ви навредят. Дори ако имате стрептококова инфекция, антибиотиците може да не са необходими.
 3. Трето – дали е вирусна или бактериална инфекция, потърсете природни лечебни средства, за да успокоите и излекувате болезненото гърло.

Автор: Dr. Brent Hunter

Източник: https://www.naturalnewsblogs.com/sore-throat-antibiotics-useless-and-dangerous-in-most-cases/

Напиши коментар

Добави обява

×
×