(NaturalNews)

Последните няколко години има много събрани доказателства за това, че по-голямата част от всички хронични дегенеративни заболявания се влошават с ниски нива на витамин D. Наскоро публикувано изследване в Списание по Клинична Ендокринология и Метаболизъм изследва близо 2000 души на възраст 55 и повече години за връзката между физическите им способности за ефективност и нивата на витамин D в кръвта им. Оценките на физическите изпълнения включват възможност за изпълнение на общи дейности от ежедневието, като например изкачване по стълбите, обличане и събличане, ставане и сядане на стол, дали са в състояние да ходят навън за 5 минути, без да им се помага, подрязване ноктите на краката и използване на  собствен или обществен транспорт.

Откритията

Холандските изследователи открили, че възрастното население (> 65 години) има почти два пъти повече функционални ограничения, когато витамин D (25-хидроксивитамин D) нивата са по-малко от 20 нг/мл в сравнение с измервания на витамин D, по-големи от 30 нг/мл. Подобни открития на функционални ограничения и ниски нива на витамин D се наблюдават и при групата на участниците в 55-65 годишната категория.

Оптимални нива на витамин D

Тези констатации подкрепят значението на достигане и поддържане на здравословни нива на витамин D. Много експерти по витамин D предполагат, че сегашната ниска граница от 30 нг/мл не е достатъчна за оптимално здраве и, че човек трябва да получава минимум 50 нг/мл, за да постигне по-добри резултати. Въпреки всичко, констатациите в това проучване демонстрират силното въздействие, което може да имат нивата на витамин D върху цялостното качество на здравето. Със застаряване на населението е по-важно от всякога да се подсигурим, за да живеем не само  по-дълго, но и да бъдем по-силни.

Как да го получим

За да се постигнат тези нива на витамин D, повечето хора ще трябва да приемат добавки от 3000 – 5000 IU на ден, въпреки че единственият начин да знаем със сигурност е да тестваме кръвните си нива и да коригираме приема по съответния начин. В прекомерни нива (по-големи от 100 нг/мл) витамин D може да стане токсичен и да причини загуба на тегло, сърдечна аритмия и анорексия. В идеалния случай, най-добре е да съберете възможно най-голяма част от витамин D от излагане на слънце, въпреки че понякога това може да е невъзможно. Ако вземате добавки, не забравяйте да използвате D3 (холекалциферол), по-биологично активната форма, вместо D2 (ергокалциферол). Хранителни източници на витамин D3 включват яйца, органно месо, масло от черен дроб на треска, мазни риби (като риба тон, скумрия и сьомга) и някои сирена. Също така е важно да се отбележи, че витамин D е мастно-разтворим витамин, което означава, че ако го приемате във форма на добавка, винаги трябва да го приемате с храна, която има масло или мазнина в нея, за да се даде възможност за усвояване.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Kelly Pepper

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *