Агаве

Когато става дума за заместители на захарта, изборът е безкраен. Човек може да попаднете на естествени подсладители, изкуствени подсладители, химически базирани подсладители и така нататък, и така нататък. Въпреки това, ние не осъзнаваме степента, до която се обработват тези подсладители.

Какво е агаве?

Агаве нектар е подсладител, който е натрупал много популярност в последно време, както в своя полза, така и за неговите вредни въздействия. Този кехлибарен нектар се извлича от растението агаве, което расте главно в Южната част на Мексико. Растението Агаве прилича на кактус и притежава физични свойства, подобни на тези на Алое Вера. Има повече от сто вида растения агаве, но нектарът от агаве, който се обсъжда в тази статия е получен от Blue Agaves (Синьо Агаве).

Агаве нектарът е по-известен в Мексико като „медена вода“. Точно като меда, агаве също се използва като естествен подсладител, но вкусът му е напълно различен от първия. Също така, агаве сиропът е с по-нисък вискозитет от меда. В днешно време агаве сироп се използва широко в производството на енергийни напитки, енергийни барове и други пакетирани хранителни продукти. Сладостта на агаве е почти два пъти по-голяма от тази на захарта.

Дали сиропът от агаве наистина е здравословен?

Сокът на агаве съдържа съединения, наречени фруктани, които се намират предимно в храни като пшеница, лук, чесън, праз, аспержи и артишок. Фруктаните обикновено са безвредни, но прекаленият прием на такива може да доведе до определени здравни ефекти, като коремен дискомфорт, подуване на корема, както и други стомашно-чревни проблеми.

Сиропът от агаве, който купуваме от рафтовете в супермаркетите е с висока степен на преработка, което за съжаление носи повече вреда, отколкото полза. Обработката на агаве включва разграждането на фруктани във фруктоза чрез действието на ензими и топлина. В резултат но това се унищожават хранителните предимства на сиропа. Също така, ефектите от продължителното консумиране на нектар от агаве наподобяват тези на високофруктозен царевичен сироп. Бутилираните агаве сиропи са прекалено преработени и нездравословни.

Безопасен ли е за диабетици сиропът от агаве?

Агаве има нисък гликемичен индекс, който се смята годен за консумация от диабетици и то за един доста дълъг период от време. Въпреки това, най-новите изследвания показват, че агаве съдържа високи нива на фруктоза, която е също толкова, ако не и по-вредна за здравето, отколкото храни с висок гликемичен индекс. Природната фруктоза се метаболизира в човешкото тяло, обаче изкуствената фруктоза, присъстваща в агаве, води до неблагоприятни последици за здравето. Изкуствената фруктоза не се метаболизира от тялото, вместо това тя се складира в черния дроб под формата на мазнини. По този начин, с течение на времето води до затлъстяване, метаболитни разстройства, сърдечно-съдови аномалии, а при по-тежки случаи, дори увреждане на черния дроб.

Суров мед: по-добрият избор

Ограничаването на приема на агаве сироп е най-добрият избор за здравето, казват диетолозите. По-добър заместител на агаве е суровият мед, който освен че е естествен е и богат на антиоксиданти и притежава лечебни свойства. Медът е универсален подсладител, който може да се използва за готвене, топли и студени напитки, сладкиши и други храни. За разлика от агаве, медът се счита за безопасен за диабетици.

Човек трябва да бъде внимателен при консумацията на храни, съдържащи агаве. Умерен прием на агаве е добър, но тъй като той съдържа високи нива на фруктоза, трябва да бъде балансиран с други основни хранителни вещества.

 

Автор: Sanjana Roy

Източник: http://blogs.naturalnews.com

Напиши коментар

Добави обява

×
×