(NaturalNews)

Здравните изследователи са признали отдавна биологичното значение на антиоксидантите. Поради способността им да потискат окисляването и пероксидацията, тези важни вещества – които се намират в повечето цели храни – ни дават многобройни ползи за здравето. Те ни пазят от клетъчно увреждане и дегенеративни заболявания, минимизират бръчките и запазват структурата на кожата, намаляват случаите на слънчеви изгаряния и много повече.

Въпреки че повечето хора са запознати с най-често срещаните антиоксиданти като витамин С и Е, има един антиоксидант, който остава сравнително неизвестен извън научната общност: глутатион. Въпреки своята неизвестност, обаче, глутатионът е може би най-важният антиоксидант от всички.

Защо глутатионът е от значение?

Подобно на другите антиоксиданти, главната роля на глутатиона е да защитава нашите клетки от оксидативно и перокисно увреждане, което включва продухване на свободни радикали (нестабилни атоми, йони или молекули, които, ако не бъдат овладяни, могат да причинят огромни щети на нашето ДНК и клетъчните мембрани). Когато сме със сериозни недостатъци на глутатион, ние започваме да страдаме от сърдечно-съдови и възпалителни проблеми, рак, мускулна умора, чернодробна дисфункция и свързаните с възрастта заболявания, като Паркинсон и Алцхаймер.

За разлика от другите антиоксиданти, обаче, глутатионът е вътреклетъчен. Това означава, че той съществува „във вътрешността на клетките,“ придавайки уникалната способност да увеличава активността на всички други антиоксиданти. С други думи, глутатионът не само ни дава собствените си ползи за здравето, но също така оптимизира и увеличава ползите за здравето на другите антиоксиданти. Това значително намалява чувствителността на нашите тела към необуздан клетъчен разпад от инфекции, рак, оксидативен стрес и свободни радикали. Поради тази причина, глутатионът често се нарича „главен антиоксидант.“

Увеличаване  производството на глутатион

Глутатионът се произвежда по естествен път в тялото ни и се намира във всички наши клетки. За съжаление, слаб хранителен режим, токсини, замърсяване, стрес, лекарства, стареене и безброй други вътрешни и външни фактори помагат за изчерпване на нивата ни от глутатион. Освен това, когато токсичният ни товар, стане прекалено голям, способността на телата ни да рециклират съществуващия глутатион е изложена на риск, често това води до дефицит.

За да се помогне поправянето на този проблем, много от нас се обръщат към добавки от глутатион за увеличаване  производството ни на този съществен антиоксидант. Въпреки това, повечето добавки глутатион са показали, че притежават лоша бионаличност и в най-крайните случаи, могат дори да нарушат производството на естествен глутатион на нашите тела. Ето защо, ако търсите начин да увеличите нивата на глутатион, добра идея е да се придържате към цели храни, които са доказали, че стимулират производството на глутатион, като куркума, чесън, броколи, аспержи, авокадо, орехи, червено месо, яйца и сурово мляко.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Michael Ravensthorpe

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *