(NaturalNews)

Много е казано от биотехнологичното лоби за предполагаемите заслуги на генетично модифицирания (ГМ) „Златен ориз“, който се предполага, че съдържа добавен витамин А под формата на бета-каротин, който според някои може да помогне за облекчаване на слепота и други заболявания, които измъчват Третия Свят. Но нов доклад от GMWatch.org показва, че този нов „Франкенориз“ е пълна шарлатанска научна измама, която не работи, както се претендира и е напълно ненужна.

Цитирайки десетки публикувани научни статии, доклади, публични признания на вътрешни лица и други доказателства в подкрепа на своя случай, GMWatch.org деконструира мита, че Златният ориз изобщо е необходим, за да излекува болестите на тези от нас с по-малко късмет. Далеч от чудната панацея, която разработчиците твърдят е, че например Златният ориз все още предстои да бъде доказан като ефективен при лица с дефицит на витамин А и все още е много по-малко изгоден, отколкото други, вече съществуващи методи за справяне с недохранването.

„Златният ориз не е реалистично решение на проблема с недохранването и би могъл да създаде допълнителни сериозни проблеми за хората, които го отглеждат и ядат“, обяснява GMWatch.org.

Простите зеленолистни зеленчуци имат 3500% повече бета-каротин от Златния ориз

Разкрит за пръв път преди близо 14 години от швейцарски професор и един немски изследовател, Златният ориз се е превърнал в нещо като хуманитарна икона през годините – „златния билет“, ако щете, към по-жизнено бъдеще за бедните и нуждаещите се на света. „Проектът Златен ориз“ е получил огромни парични вливания през годините от Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, например, която силно настоява за ваксини като форма за контрол на населението.

Но цялото време, пари и усилия, изсипвани в по-нататъшното развитие на Златния ориз можеше да се използва за по-жизнеспособни проекти, като просто учене на хората от Третия свят как да култивират повече зеленолистни зеленчуци. Според обширно проучване, проведено от Фондация Navdanya Research, с нестопанска цел, управлявана от експерта по околната среда и селското стопанство д-р Вандана Шива, зеленолистните зеленчуци съдържат естествено до 3500% повече бета-каротин от нищожното количество изкуствен бета-каротин, инжениран в Златния ориз.

GMWatch.org добавя: „Програмите за борба с дефицита на витамин А на Световната Здравна Организация са евтини, вече на разположение – и доказани, че работят“. „Те се фокусират върху методи, като обучаване на хората да отглеждат зеленолистни зеленчуци в градините, както и насърчаване за кърменето на бебетата и даване на добавки и обогатени храни, когато е необходимо.“

Без подходящи хранителни мазнини тялото не може да преобразува бета-каротин в използваем витамин А

Всеки един от тези методи е много по-евтин за прилагане от създаването на синтетичен ориз, който блести оранжево, поради изкуствените хранителни пигменти. Но практичността и ефикасността изглежда не са основните приоритети в дневния ред на Златния ориз.

Основната наука повелява, че определени хранителни вещества изискват други хранителни вещества, за да могат да бъдат правилно абсорбирани от тялото. Бета-каротинът, предшественик на витамин А, е едно такова хранително вещество, което изисква наличието на хранителни мазнини в храната, за да може тялото да го абсорбира. Това означава, че изсипването на несметни тонове патентован Златен ориз върху масите от Третия Свят ще бъде напълно безполезно, ако не е придружено от големи количества хранителни мазнини.

GMWatch.org обяснява: „Бета-каротинът може да се абсорбира от тялото,  само ако човек яде достатъчно мазнини“. „Дали привържениците на Златния ориз ще раздават хранителни мазнини с него на тези, които се нуждаят?“

Можете да прочетете пълния текст на английски за доклада на GMWatch.org за провала на Златния ориз тук:
http://gmwatch.org.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Ethan A. Huff

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×