Универсална истина, е че с напредване на годините тялото остарява. Подобно на растенията, всяка част от тялото ни се нуждае от хранителни вещества за здравословен растеж. Питателните храни изострят паметта чрез подхранване на невротрансмитерите в мозъка и работят като гориво, за по-добро функциониране и концентрация. Тук са най-добрите храни, за да се подобри функционирането на мозъка и да се защити срещу много психични заболявания, които се причиняват от стареене.

Полезни храни, които изострят паметта и мозъчната функция

Авокадо

Авокадото е плод, който удивително лекува много болести. Той помага на кръвта да тече гладко до мозъка, което гарантира здравето на мозъка и засилване на паметта.

Мед

Медът съдържа глюкоза и фруктоза и е богат източник на калий, В-витамини, манган, фосфор, магнезий и антиоксиданти. Фруктозата в меда действа като гориво за мозъка и защитава мозъка от умствена умора и го поддържа активен.

Цвекло

Цвеклото увеличава нивото на хемоглобина и притока на кръв към мозъка. Изостря паметта и подобрява концентрацията.

Домати

Доматите съдържат силен антиоксидант, наречен ликопен, който защитава мозъчните клетки от свободните радикали, както и от рак на мозъка. Включете в диетата си доматена супа или добавете домати към сандвичи, салати, омлети или шейкове.

Риба

Рибата е богат източник на протеин, който увеличава функционирането на мозъка и психологическите способности. Рибата е фантастичен източник на омега-3 мастни киселини. Тези мастни киселини директно помагат за увеличаване на мозъчната дейност, помага ви да останете фокусиран и предпазва мозъка от различни психични заболявания, например болест на Алцхаймер.

Чесън

Противовъзпалителните свойства на чесъна са изключително полезни за мозъка. Яжте скилидка чесън дневно или приемайте тази пикантна супер храна с вашите подправки. Той също така може да помогне да се избегне рискът от мозъчен тумор.

Зелен чай

Зеленият чай е чудесен източник на антиоксиданти, той осигурява голямо количество кофеин, който е добър за подобряване на когнитивната функция, фокуса и концентрацията.

Боровинки

Яденето на боровинки ще подобри уменията за учене, както и ще предпази мозъка срещу стареенето и болестта на Алцхаймер и деменция. Помага на човек в повишаване на моторните му споособности и способностите му за учене и за справяне със стреса.

Дива сьомга

Сьомгата помага за намаляване на възпалението в мозъка, подобряване на настроението и допринася за цялостното здравословно функциониране на мозъка. Много изследвания са показали, че консумацията на сьомга 2 до 3 пъти седмично, значително намалява риска от деменция и болест на Алцхаймер. Дивата сьомга е най-добрият вариант, поради това, че има по-малко следи от токсини.

Патладжан

Насунин, хранително вещество, открито в кожата на патладжана поддържа мозъка активен и остър. Включването му в диетата ви може да подобри взаимодействието между молекулите посредници и мозъчните клетки.

Автор: Geary Andrew

Източник: http://blogs.naturalnews.com/brain-fuel-10-nutritious-foods-sharpen-memory-brain-function/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *