(NaturalNews)

Прегледани са резултатите на проучване от 1980-те на хора с диабет. След провеждане на близо 20 години последващи действия, изследователи във Финландия са открили нови доказателства, които показват как омега-3 мастните киселини имат потенциала да помогнат за понижаване на риска от диабет тип 2.
Изследователите от Университета на Източна Финландия са публикували наскоро своето изследване в списание Diabetes Care.

Предотвратяването на болестта е повече от просто, контрол на теглото и броене на калориите

Tова ново изследване е важно, заради диабета тип 2, който е широко разпространен в света. Наднорменото тегло се счита отдавна като най-значимият рисков фактор за диабет тип 2. Това може да бъде предизвикано от прекомерна консумация на рафинирани захари и обработени храни. Очевидно е, че лошите навици в начина на живот играят важна роля в развитието на диабет тип 2, но какво да кажем за добрите здравни навици, които се пренебрегват?

Предотвратяването на болестта не е само контрол на теглото и броене на калории.

Има доста повече за профилактика на заболяването, отколкото само загуба на тегло и избягването на специфични вещества. Има мощни храни (които не се котират в хранителната пирамида), възстановяващи и защитаващи клетките на човешкото тяло. Има суперхрани, като спирулина, които благославят тялото с минерали и растителни протеини с висока плътност. Има още и бактерии, поддържащи червата и имунната система, които идват от ферментирали храни. В билките и горските плодове има фитонутриенти и антиоксиданти, които притежават необикновени защитни сили за клетките. Има ензими и есенциални мастни киселини в храните. Тези често невидими сили на храната, могат да се добавят към човешкото тяло за увеличаване на природните сили на имунната система за превенция на заболяванията. Тези „здравни застраховки“ позволяват на хората да живеят безпроблемно и да не се страхуват от ракови заболявания и заболявания като диабет тип 2. Превенцията на заболяванията не започва чрез медицински тестове и месечни вноски за здравно осигуряване, но в уверение на получаване на правилните храни, работещи в тялото.

Както се вижда в противоречиви изследвания, въвеждането на диетични омега-3 мастни киселини в диетата се е считало като спорна превантивна мярка за диабет тип 2, но това проучване от Финландия предоставя нови доказателства.

Намаляване на риска от диабет тип 2 с 33 процента

В Изследването Рисков Фактор за Исхемична Болест на Сърцето Куопио, изследователите измерват концентрациите на серумните омега-3 мастни киселини на 2212 мъже в 40-те и 50-те им години с помощта на серум PUFA (полиненаситени мастни киселини) и тестове на космения фоликул като биомаркери. Също така е дадена четиридневна оценка за записване на храната заедно със самостоятелно приложени въпросници и кръвни тестове на орален глюкозен толеранс. Били са прегледани болнични регистри с данни за лекарства за диабет и тестове.

Проучването започва през 1984 година. Изследователите записват концентрациите на омега-3 при мъжете в продължение на пет години. Деветнадесет години по-късно учените оценяват данните. През тези 19 години 422 мъже са били диагностицирани с диабет тип 2.

По време на проучването, мъжете са били разделени в четири групи въз основа на количеството на серумните дълговерижни омега-3 мастни киселини, които консумират.

Мъжете, които са консумирали най-високите концентрации на омега-3 мастни киселини от риба или рибни масла са показали 33 процента по-нисък риск от развитие на диабет тип 2, в сравнение с групата с най-ниската консумация на полезните рибени масла.

Изследователите предполагат, че тези хора, които имат две хранения с риба на седмица, включително и с балансиран режим на хранене, намалят риска от диабет с 33 на сто.

Източниците на риба, богати на дълговерижни омега мастни киселини, включват дъгова пъстърва, платика, херинга, сардина, скумрия, аншоа и сьомга.

Ами съдържанието на живак в рибата?

Поради замърсяването на околната среда, емисиите на живак са заразили водоизточниците, и този мощен тежък метал се е придвижил в цялата водната хранителна верига, биоакумулирайки в много видове риба, които съдържат полезните омега-3 мастни киселини. Много потребители вече са обезпокоени от консумацията на твърде много риба, заради токсичните ефекти на живака върху органите. Едно хранително решение, което може да помогне за защита на клетките от увреждане с живак е куркумин. Куркуминът е мощна активна съставка в куркумата, която е показала, че защитава от излагане на живак. Едновременното добавяне на куркума и омега-3 мастни киселини в диетата може да даде синергични резултати, включително прочистващ, защитен ефект, свързан с предотвратяване на диабет тип 2.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: L.J. Devon

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×