(NaturalNews)

Гъбите шийтаке, наричани още дъбови гъби или гъби черна гора в англоговорящите страни, са ядливи кафяви гъби, с произход от Япония, Китай и Корея. Те се отглеждат в продължение на повече от хиляда години, и пресни и сушени шийтаке остават популярни в Източна Азия до днес. Както гъбите Майтаке, които имат подобен хранителен профил, шийтаке често се използват в традиционната китайска медицина, поради предполагаемите им лечебни свойства.

Макар и по-популярни на Запад, отколкото на Изток, гъбите шийтаке  са ценени в Северна Америка и Европа заради силния им вкус, любопитна структура и питателност. Всъщност, някои изследователи, натоварени с разследването на здравните ползи от шийтаке, ги прогласят за суперхрана. Нека да разберем защо.

Свойства за повишаване на имунитета и за борба с рака

Според Центъра за Рак Sloan-Kettering, гъбите шийтаке съдържат активно съединение, наречено лентинан (форма на бета-глюкан), която стимулира имунната система, което от своя страна активира клетки и протеини, които могат да попречат на ракови образувания. Проучване от 2011 г. на изследователи в Китайския Университет на Хонконг също така открива, че гъбата е добър източник на антиоксиданти, като селен, който може да елиминира канцерогенните ефекти на свободните радикали.

Намаляват холестерола

Според изследователи от Технологичен Университет Lulea в Швеция, съединение в гъбите шийтаке, наречено еритаденин, има възможност за понижаване на холестерола. Друго, несвързано, проучване на изследователи от Университет по Земеделие и Ветеринарна Медицина Обихиро в Япония установява, че плъхове, които ядат шийтаке и майтаке изхвърлят холестерола, което води до по-малко холестерол в тялото им.

Предотвратява тромбоза

Тъй като шийтаке са богати на лентионин, естествено съединение, което предотвратява струпване на тромбоцити, те са отлични за предотвратяване тромбоза (съсиреци, които потискат притока на кръв). Ето защо, ако сте загрижени за развитието на дълбока венозна тромбоза в дългосрочен план, помислете за ядене на няколко гъби шийтаке, или храна съдържаща маслото им, като превантивна мярка.

Свойства за отслабване

Една 100 грамова порция варени шийтаке съдържа едва 56 калории, без никакви мазнини и прилични два грама фибри. Този факт, съчетан с ниския им гликемичен индекс (което означава, че не влияят на нивата на кръвната захар),  ги прави  идеална храна при диети за отслабване. Не яжте прекалено много. Все пак, прекомерната консумация на шийтаке може да доведе до диария и подуване на корема.

Богати на мед

Сто грама сварени шийтаке съдържат 0,9 милиграма мед, което е 45% от препоръчителния дневен прием за възрастен. Това е необичайно високо, дори и за гъба, и прави шийтакето един от най-добрите растителни източници на мед в света. Медта е важен минерал, който работи в съвместно с желязото – още един минерал, който също се съдържа в шийтаке – за образуване на хемоглобин в червените кръвни клетки, което от своя страна пренася кислород от белите дробове до клетките на организма. Недостигът на мед може да доведе до анемия, лоша кожа, преждевременно побеляване на косата и дори остеопороза.

Сто грама варени гъби шийтаке също ни дават 1,6 грама протеин (3% от препоръчителната дневна доза), различни количества от витамини от групата В (включително 36% от препоръчителната дневна доза на пантотенова киселина), както и между 3-10 процента от нашата препоръчителната дневна доза манган, цинк, калий, фосфор и магнезий, всички от които работят в тандем, за подпомагане на естествените процеси в тялото ни.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Michael Ravensthorpe

By admin

One thought on “Гъбите Шийтаке помагат в борбата с рака, намаляват холестерола и повишават имунитета”
  1. Препоръчвате ли гъбата(която съдържа много протеини,витамини,белтъчини с които рака се подхранва и стимулира)за лечение на рак,ако болния няма да се подлага и на лекарските терапии?Дали си заслужава риска?Виждам,че хората не се интересуват и не коментират много този метод…

Напиши коментар

Добави обява

×
×