(NaturalNews)

Растенията са били принудени да еволюират чрез различни стресови фактори на околната среда и са развили много сложни системи, за да ги предпазят от хищници и елементи. Тези сложни системи предлагат на хората уникални предимства за оцеляване чрез намаляване на оксидативния стрес и подобряване координацията на имунната система. Гъбите и лука са пълни с имуностимулиращи полизахариди и фитонутриенти.

Природата осигурява невероятен набор от ресурси, за да подобрим нашето здраве и повишим имунитета си. Гъби и лук са вкусна комбинация в ястие и съдържат множество фитохимикали, които имат дълбоко въздействие върху човешката физиология.

Гъби

Гъбите са вид плесен, известни с хранителните си ползи, които се използват от хора по целия свят. Те са били използвани в тоници, супи, чайове, готови храни и билкови формули за насърчаване на здраве и дълголетие. През последните години учените са изследвали лекарствените ползите от гъбите върху имунната система.

Има хиляди различни видове гъби, като малък процент от тях са отровни. Повечето гъби са ядливи, включително бели гъби, мръчкули, трюфели, портобело, пачи крак, шийтаке, майтаке, агарикус, рейши, кладница и еноки. Всички тези гъби имат хранителни ползи, но някои от тях са много по-богати на уникални имуно-стимулиращи съединения.

Най-честите хранителни вещества, които се намират в повечето  гъби включват тиамин (В1), рибофлавин (В2), ниацин (B3), фолат (В9), фосфор, желязо, пантотенова киселина (В5), цинк, калий, мед, магнезий, пиридоксин (В6) и селен. Всички ядливи гъби са здравословни за тялото, но някои съдържат високи нива на бета-глюкани, които са извънредна молекула, която учените тепърва започват да разбират.

Гъби Майтаке

Майтаке означава „танцуваща гъба“ на японски, защото се казва, че когато хората открият тези гъби, те танцуват от радост. Те са танцували, защото гъбите са били на стойността на сребро за тегло, заради забележителните им лечебни свойства. Майтаке  съдържат високи нива на имуномодулираща молекула бета-1,6-D-глюкан.

Гъби Агарикус Блазей Мурил

Тази гъба, често наричана ABM, се отглежда в тропическите гори на Бразилия и е с прякор „Гъбата на Бога.“ Проучванията показват, че гъбата агарикус блазей има най-голяма плътност на бета-глюкан в света. Когато в диетата на пациенти са били добавени агарикус блазей, те са видели увеличение от 3000% на естествените клетки убийци (NK) в кръвта в рамките на 2-4 дни.

Рейши гъби

Рейши са богати на бета-1,3-D-глюкан, който повишава макрофагите, Т-клетките и цитокинната дейност. Рейши са особено добри при увеличаване на производството на цитокини IL-1 и IL-2, които инхибират туморите. Рейши има мощни аналгетични, противовъзпалителни, антиоксидантни и противомикробни ефекти в тялото.

Червен лук

Червеният лук получава своя мирис от многото серни групи, които съдържа. Тези серни групи помагат за производството на цистеин в тялото, който помага за загуба на тегло и детоксикация. Допълнителни изследвания показват, че серните съединения имат силен антиоксидантен капацитет, който потиска слепването на кръвни клетки.

Червеният лук също е богат източник на флавоноида антиоксидант кверцетин и полифенола антиоксидант антоцианин. Тези антиоксиданти предотвратяват окисляването на диетични и клетъчни мастни киселини. Те са много мощни неутрализатори на свободни радикали, които обезсилват растежа на ракови клетки и драматично намаляват възпалението в цялото тяло.

Варенето на лук в супа или бульон ще повреди някои от антоцианите, но не и кверцетина. Кверцетинът се движи в супата или бульона. Колкото по-ниска е температурата на готвене, толкова повече хранителни вещества, ще бъдат включени в супата или бульона. Проучвания показват, че приемът на 4-7 порции червен лук всяка седмица (еквивалент на около 2-3 лука) се свързва с най-голяма полза за намаляване на риска от рак.

 

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Dr. David Jockers

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *