(NaturalNews)

Добавките от Витамин D – или простото получаване на повече слънчева светлина – може да помогне за отклоняване на когнитивния упадък при по-възрастните хора, според проучване, публикувано наскоро в Списанието на Американското общество по гериатрия.

Изследването е проведено от изследователи от Медицинския Център Уейк Форест Баптист, Университета на Алабама-Бирмингам, Университета на Калифорния в Сан Франциско, Университета на Питсбърг и Националния Институт по Застаряване (NIA). То е било финансирано от NIA и Националния институт за Изследване на Кърмачки.

Изследователите са знаели от известно време, че когнитивното увреждане и дефицита на витамин D са често срещани при възрастните хора.

„Това изследване дава все повече доказателства, които предполагат, че с течение на времето съществува връзка между ниски нива на витамин D и когнитивен упадък“, казва водещият автор Валери Уилсън, MD.

По-ниските нива на витамин D влошават когнитивните функции

Изследователите са анализирали данните на 2777 добре функциониращи възрастни на възраст между 70 и 79, които са били включени в проучването Динамика за здраве, застаряване и телесен състав (Health ABC). Всички участници са били с медицински застраховки, в жилища, бели и черни възрастни от Питсбърг, Пенсилвания и Мемфис, Тенеси, които са се присъедини към проучването в периода между април 1997 г. и юни 1998.

Участниците са били подложени на тестове за тяхната когнитивната функция в началото на изследването и техните нива на витамин D са били измерени 12 месеца след това. Три години по-късно, участниците са били подложени на друг когнитивен тест.

„Само с базовите наблюдателни данни може да се заключи, че ниското количество на витамин D причинява когнитивен упадък“, казва Уилсън. Но когато погледнахме четири години по-късно, ниското съдържание на витамин D беше свързано с по-лоши когнитивни функции в един от двата използвани когнитивни тестове.“

„Интересно е, че съществува тази асоциация и в крайна сметка следващият въпрос е дали допълването с витамин D ще подобри когнитивните функции с течение на времето“, казва той.

Въпреки това, ще са необходими рандомизирани контролирани проучвания, за да се определи със сигурност дали витамин D може да отклонява когнитивен упадък.

„Въпреки че това проучване не може да установи пряка причинно-следствена връзка, то би имало огромно отражение на общественото здраве, ако витамин D може да бъде доказан, че подобрява когнитивните функции с течение на времето, защото дефицитът е толкова често срещан в населението“, заявява Уилсън.

Тя отбеляза, че по-нататъшни изследвания биха могли също така да определят дали специфични познавателни способности са повече или по-малко засегнати от дефицит на витамин D.

„Лекарите се нуждаят от тази информация, за да могат да дават добре поддържани препоръки на своите пациенти“, казва тя. „Необходими са допълнителни изследвания и да се прецени дали специфични когнитивни области, като памет срещу концентрация, са особено чувствителни към ниски нива на витамин D“.

Слънчева светлина за здраве на мозъка

Все повече научни изследвания свързват витамин D с когнитивната функция. В едно проучване, проведено от изследователи на Медицинското училище Пенинсула в Ексетер, Университета в Кеймбридж и Университета на Мичиган, и публикувано в Списанието по гериатрична психология през 2009 г., възрастните хора с по-ниски нива на витамин D в кръвта също показват по-ниски резултати при тестове за памет, внимание и ориентация в пространството и времето. Проучванията също така показват, че пациентите с деменция са склонни да имат по-ниски нива на витамин D от техните познавателно-здрави връстници.

Учените отдавна знаят, че витамин D изгражда и поддържа здрави кости и зъби, но едва наскоро започнаха да изследват ролята, която играе в когнитивното здраве. Изследванията също показват, че витаминът играе важна роля в имунната функция и превенцията на автоимунни заболявания, рак и други хронични заболявания.

Витамин D, по прякор „слънчевия витамин“, се произвежда естествено от кожата при излагане на слънчева светлина. Нужни са само 15 до 30 минути слънчева светлина върху незащитено лице и ръце, за хора със средно-светла кожа, за да получат оптимални нива; тъмната кожа изисква повече време на слънце.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: David Gutierrez

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×