През 2011 г. в американските болници са извършени повече от 85 милиона Компютърни томографиѝ (КТ) или скенер. През 2010 г. един от всеки 10 американци е претърпял процедурата. Разработена през 70-те години на ХХ век, КТ изследването е приветствано по това време като един от „най-важните медицински постижения на миналия век“, защото позволява на лекарите да виждат аномалии, които иначе не биха били видими, освен чрез операция.

Но последните доказателства сочат това високо интензифицирано и широко използвано рентгеново устройство като възможна причина за рак.

Какво казва науката за КТ сканирането и рака

КТ сканиранията използват стотици рентгенови лъчи, за да видят вътре в тялото и да създадат 3D изображения. КТ също така използва йонизиращо лъчение, което може да мутира ДНК и да причини рак.

Според изследователи в Харвардското медицинско училище и други, има вероятност от 1 на 2 000 човека да получи рак от едно коремно сканиране. Този риск от рак се увеличава всеки път, когато човек се подлага на такова изследване.

„Проблемът е, че експлозията от ненужните томографски изследвания се случва ежегодно“, заяви защитникът на потребителите и основателят на Фондация Life Extension, Уилям Фалоун, през 2010 г. „Ако върнем само за десет години, това означава, че 150 000 американци са изправени пред ужасяващи смъртни случаи от ракови заболявания, предизвикани от КТ сканиране. “

Американската администрация по храните и лекарствата съобщава през 2001 г., че приблизително 30 до 50% от всички скенери за снемане на изображения, включително КТ сканирания, може да са напълно ненужни. Това е почти преди 8 години. Колко смъртни случая на рак, причинени от ненужно томографско изследване, се появяват сега?

Проучване от 2012 г., проведено от университета в Аризона, установи, че 85-те милиона КТ, извършени през 2012 г., са довели до приблизително 46,750 ракови заболявания на пациентите, които са ги получили. В това предимно икономическо проучване, изследователите заявиха, че това се равнява на годишна стойност от около 244 до 263 милиона долара.

Освен това, проучване от 2007 г., публикувано в New England Journal of Medicine, изчислява, че прекомерното използване на КТ сканирането може да доведе до 3 милиона излишни случаи на рак през следващите три десетилетия!

Компютърна томография и рак на гърдата

Според Харвардския университет „Районите на тялото, в които е най-вероятно да настъпят ракови заболявания, са гръдния кош, корема и таза, където по-бързо растящите клетки са по-уязвими от радиацията“.

Няма съмнение, че прекомерното сканиране може да доведе до рак на гърдата, въпреки че се натъкват на факта, че скенерите с КТ рядко се използват за изследване на гърдата; следователно, има много малък риск от рак на гърдата от тях.

Изследване от 2012 г., представено на годишната среща на Радиологичното дружество в Северна Америка, показа, че тази тенденция може да се промени. Изследователите са анализирали изображения на 250 000 жени в района на Чикаго. През 2000 г. имали приблизително 100 КТ сканирания на хиляда жени. През 2010 г. обаче имало 192 томографски сканирания, което представлява увеличение от 6,8% годишно. Изследването стига до извода, че 46% от тези изследвания подлагат гръдната тъкан на радиация.

След това изследователите сравнили статистическите данни, събрани от техния анализ с предложената очаквана радиационна експозиция за всяка жена. След това сравнили тези числа с „основните рискове“ на Националния институт за ракови заболявания за развитието на рак на гърдата.

Получената информация накарала изследователите да заключат, че КТ сканирането действително повишава риска от рак на гърдата. При младите жени, получаващи сърдечни или гръдни скенери, този риск може да достигне до 20%.

Алтернативи на КТ сканиране? Да, има!

Независимо дали сте загрижени за рак на гърдата или друго заболяване, знайте, че съществуват алтернативи на токсичните и потенциално опасни рентгенови лъчи, включително КT изследванията. Изборът на ултразвук вместо КT сканиране е една от опциите. Ултразвуковите изображения не използват радиация. Вместо това те използват високочестотни звукови вълни, за да надникнат в тялото.

Термографията е друг вариант и може да бъде отличен източник на много ранно откриване не само на аномалии на гърдата, но и на други източници на възпаление в организма като цяло.

При сканиране на млечна жлеза или цяло тяло, термографията или DITI (Digital Infrared Thermographic Imaging) използва чувствителен софтуер за откриване на топлината, за да определи областите на евентуален дисбаланс. В проучване от 2008 г., проведено от Ню Йоркската болница, термографията показа 97% успеваемост при откриването на аномалии.

Нещо повече, термографията е напълно безопасна и без никакви странични ефекти!

 

Автор: Dr. Veronique Desaulniers

Източник: https://www.naturalnewsblogs.com

Напиши коментар

Добави обява

×
×