Когато купувате канела в супермаркета, това, което обикновено има там е напълно различно растение, наречено Касия, известно още като китайска канела. „Истинската канела“ или наричана Цейлон (Ceylon) канела от Шри Ланка, за съжаление, е малко позната на повечето хора. Въпреки че тези два вида имат почти едни и същи характеристики, но съдържанието им се различава много.

 

Как да знаем кое е реално?

Китайската канела е много евтина. Можете да получите няколко пръчки доста евтино. Истинската канела е кафява, а китайската е червеникаво-тъмнокафява. Цейлонската канела е крехка и лесно се чупи, с по-сладък и по-деликатен аромат, докато другата е трудна за смилане и с по-силен аромат.

Защо не трябва да употребявате китайска канела? Най-голямата и най-опасна разлика между двата вида е в размера на кумарин – вещество със силни разреждащи кръвта свойства. Нивото на естествено срещащ се кумарин в Касия е невероятните 1200 пъти по-високо и може да причини значителни здравословни проблеми, ако се консумира в големи количества редовно и може да има отрицателно въздействие върху черния дроб и бъбреците.

Канелата е била използвана от 2000 г. пр.н.е. в Древен Египет, където е била много високо ценена. Римляните са я използвали в своите вина, евреите са я използвли в религиозни ритуали, в Азия и Африка тя е била използвана за ароматизиране на храната и арабите я считат за най-важния елемент в парфюмите. Когато британците окупират страната, те започват да я търгуват по целия свят и до днес Цейлонската канела процъфтява.

Какви са ползите за здравето на канела?

Цейлонската канела притежава изключителни ползи за здравето; тя е най-мощният антиоксидант в природата. Канелата е отличен източник на манган и фибри и много добър източник на калций. Тя се използва, за да помогне за лечение на мускулни спазми, повръщане, диария, инфекции, обикновена настинка и загуба на апетит. Тя може да понижи кръвната захар при хора с диабет.

Цинамалдехид – химикал, открит в Касия канела – може да помогне в борбата срещу бактериални и гъбични инфекции. Установено е, че канелата може да помогне за предотвратяване на болестта на Алцхаймер. Има екстракт, намерен в канела, който може да предотврати развитието на болестта. Някои изследвания показват, че канела може потенциално да бъдат ефективна срещу HIV. Според някои неврологични учени тя може да помогне да спре процеса на множествена склероза; тя може да помогне за премахване на необходимостта от приемане на някои скъпи и неприятни медикаменти.

Как можем да се насладим на канела?

Канелата се използва широко в сладки и солени храни и напитки. Ето няколко бързи идеи:

Ако добавите канела към черен боб в буритос или начос, ще им придадете изключително приятен вкус.
Ако добавите канелени пръчици с соево мляко и мед можете да получите разкошна напитка.
Можете да добавите канела, когато приготвяте къри, за по-богат вкус. Намажете с масло от ленено семе филийка пълнозърнест хляб и след това поръсете с канела и мед.

Така че, една подправка, която трябва да имате във вашата кухня определено е Цейлонска канела, от Шри Ланка. Независимо дали я използвате в напитки или храни, за да подобрите вкуса им, не забравяйте, за изключителните ползи здравето, които може да получите от нея.


Автор: ckbg0625

Източник: http://blogs.naturalnews.com/eating-true-cinnamon/

5 thoughts on “Дали ядете „истинска“ канела?”
  1. Е, хубава работа! Сега и неистинска канела. И вместо ползи , може да има вреди. То дори и да внимаваме с какво се храним, вече не може да бъдем сигурни:(

  2. някой виждал ли е цената на хубавата канела ??? , все едно са я отглеждали на луната, 120 лв. за килограм,аз купувам пакетчета от 10 гр. за 10 стотинки, или 10 лв. килограма, но предполагам че я вадят от прахосмукачките с които почистват цеховете….сиреч….боклука от канелата, и си въобразявам че ми помага за здравето,внушението е голяма работа…То аз ако купя от хубавата,скъпата канела…по скоро ще се разболея…тъй де….айде…..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *