(NaturalNews)

Въпреки че определено има различни вариации на цвят, вкус и консистенция между канела Цейлон, Касия, Коринтже и Сайгон, различията по отношение на ползите за здравето са незначителни.

Хранителни вещества – Една чаена лъжичка канела на прах има до 16% от препоръчителната дневна доза за манган, 5% за фибри, 3% за желязо и 3% за калций.

Канела, кръв и намаляване на възпалението

Канелата помага за намаляване нежеланото съсирване на тромбоцити в кръвта, което може да доведе до неадекватен приток на кръв и е чест симптом на различни заболявания и влошено цялостно здраве.

Канелата е мощна антимикробна подправка

Канелата е антибактериално, противогъбично, антивирусно и антипаразитно средство.

Няколко изследвания са показали ефективността на канелата срещу множество вируси, включително, но не ограничено до ХИВ, херпес и аденовирус. Канелата се бори дори  с рака.

Предотвратява рак

Проучвания са показали, че канела и канелено масло са обещаващи при лечение на тумори, рак на стомаха, меланоми, левкемия, рак на дебелото черво и лимфом.

Антиоксидант

Канелата е мощен антиоксидант. В едно проучване, което сравнява антиоксидантната активност на 26 подправки, канелата се проявява като ясен победител, дори превъзхождайки „суперхрани„, като чесън и риган.

Кръвна захар, диабет и канела

Канелата стабилизира нивата на кръвната захар, това може да помогне със загубата на тегло, и също така може да предотврати и дори да помогне за обръщане на диабет и хипогликемия.

Според едно проучване канелата Касия е почти два пъти по-ефективна, отколкото същото количество канела Цейлон за контролиране на кръвната захар.

Намаляване на LDL холестерола и триглицеридите

Изследвания са установили, че редовната консумация на канела е свързана със статистически значимо намаляване нивата на LDL холестерола, триглицеридите и увеличение на HDL холестерола (известен като добрия холестерол).

Канелата и мозъка

Фолклорът казва, че миризмата на канела може да лекува зимна депресия. Консумацията на канела може да забави въздействието, и дори да обърне някои от ефектите на Алцхаймер. В допълнение, някои родители използват канела за лечение на деца с СДВХ.

Начини за използване на канела

Съществуват различни етерични масла, извлечени от различни части на дървото (не само кората), както и различни видове (както е посочено по-горе), от които можете да избирате.

Здраве на зъбите и венците

Антибактериалните свойства на канелата премахват вредните бактерии, без да вредят на зъбите или венците. Опитайте се да използвате канела с рецептите за домашно приготвена вода за уста и паста за зъби. Също така, опитайте изтегляне с олио с кокосово масло и няколко капки масло от канела.

Средство против насекоми

Етеричното масло от канела може да се използва за лечение на въшки по главата и да отблъсква (или убива) мравки, дървеници, акари, хлебарки и комари.

Кожни инфекции като Атлетично стъпало

Опитайте канелено масло върху всяка външна инфекция на кожата, включително атлетично стъпало. Неговите антимикробни свойства вършат бърза работа с гъбичките.

Храносмилане

Канелата е много ефективна за лечение на нарушено храносмилане, гадене, повръщане, разстроен стомах, диария и газове. Канелата премахва излишния въздух от стомаха и червата, премахва киселинност, убива патогени и действа като диуретик, спиращ диария. Облекчава синдром на дразнимото черво, намалява сутрешното гадене, и често се счита за храносмилателен тоник.

Менструация

Канелата е доказана, че предоставя облекчение от менструалния дискомфорт и спазми.

Кърмене

Редовната консумация на канела след раждането забавя менструацията, особено в комбинация с кърменето. Мнозина вярват, че канелата също насърчава по-здравословна кърма.

Масаж

Канелата е и противовъзпалително вещество, което в съчетание с масло за масаж, както и ако се консумира, може да помогне за успокояване и отстраняване на скованост в мускулите и ставите.

Зарастване на рани

Маслото от канела действа като коагулант, спиращ прекомерното кървене и убива инфекциозни патогени, улеснявайки процеса на заздравяване.

Заключение

Най-вероятно, канелата в килера ви е на много години, остаряла и със слаба потентност. Остарялата канела има намалени вкус и ползи за здравето. Може би е време да отидете за пазаруване на канела.

 

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Michael Edwards

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×