(NaturalNews)

Диабетът е заболяване, при което тялото не може да контролира нивото на кръвната захар. Въпреки че много от храните днес съдържат високи нива на захар, които причиняват диабет, има десет невероятно здравословни храни, които действително могат да предотвратят развитие на диабет. Не само, че тези храни контролират кръвната захар, но също така и са пълни с други хранителни вещества и минерали и ще бъдат от голяма полза дори за тези, които нямат диабет.

Предотвратяване на диабет чрез диета и упражнения

Здравословна диета, в съчетание със здравословен начин на живот и упражнения за поддържане на нормално тегло е сигурен начин за предотвратяване на диабет тип 2 или възрастов диабет. Това е според изследване, както и според възпитатели за диабет от Здравеопазване и образование за американската диабетна асоциация (ADA).

Кристин Тобин, президент на Здравеопазване и образование за ADA, казва, че въпреки че има цял списък от храни, които могат да се разглеждат като „суперхрани“ по отношение на превенция на диабет, нейната асоциация признава топ десет от тези храни, които могат да помогнат на тези с диабет тип 1 и тип 2. Тези храни съдържат витамини и минерали като калций, магнезий, калий и витамини А, С и Е. Тези храни са богати на фибри, които помагат за потискане на апетита чрез поддържане на кръвната захар и нисък гликемичен индекс за по-дълги периоди. На всичкото отгоре, тези храни контролират също холестерола в кръвта и кръвното налягане, като ги поддържат в здравословни нива.

Всички тези са много важни за хората с диабет, но дори и здрави хора също могат да се възползват от тези храни:

  • Боб

Черно, Пинто, обикновен или други видове боб може да са с високо съдържание на калории, но те също са богати на фибри и други хранителни вещества. Богати на фибри означава, че те ще помогнат на хората да се чувстват заситени за по-дълги периоди.

  • Тъмни, листни зеленчуци

Спанак, сарепска горчица, зеле (колард), къдраво зеле (кейл) и други, не са само с високо съдържание на хранителни вещества, но също така и с ниско съдържание на въглехидрати. Зеленолистните зеленчуци също са с много ниско съдържание на калории, така че хората могат да ядат толкова от тях, колкото си  поискат!

  • Цитруси

Грейпфрут, портокали, лимони и други цитрусови плодове са полезни за сърцето, поради високото си съдържание на витамин С. Целите плодове са по-добри от соковете, тъй като плодовете съдържат фибри, които забавят абсорбцията на захар от организма.

  • Сладки картофи

Сладките картофи са по-добри от другите видове картофи, защото те имат нисък гликемичен индекс. Това означава, че сладките картофи няма да доведат до повишаване  нивата на кръвната захар. Те също са с високо съдържание на витамин А.

  • Горски плодове

Пресни, цели ягоди, боровинки, червени боровинки и всякакви други варианти са богати на витамини, антиоксиданти и фибри. Добавете пресни плодове в салати или зърнени храни, или си направете шейкове.

  • Домати

Доматите могат да се ядат или сурови или варени, и те също са с ниско съдържание на калории. Те могат да се сервират по най-различни начини, като гарнитури, смесени в салати и супи или като основа за сос за ястия или яхния. Доматите са богати на витамини Е, С и желязо.

  • Риба

Сьомга, скумрия, бял тон, херинга и камбала са богати на омега-3, вид мастна киселина, която укрепва сърцето и предпазва от диабет. Най-добрият начин да се насладите на тези риби и ползите от тях е да ги сервирате печени или в супи. Пърженето им в тесто и панировка обезсмисля яденето им.

  • Пълнозърнести храни

Овесена каша, ечемик и други пълнозърнести продукти, като хляб и тестени изделия, всички те съдържат големи количества фибри. Те също така съдържат основни хранителни вещества като хром, магнезий, омега-3 и фолиева киселина.

  • Ядки

Ядките са богати на омега-3 и други добри мастни киселини. Тези видове мазнини защитават и помагат на сърцето, вместо да са му в тежест. Все пак не трябва да се яде прекалено много, тъй като те са с високо съдържание на калории. Една малка шепа, или около 50 грама, е достатъчно за здравословна закуска.

  • Обезмаслено кисело мляко и прясно мляко

И двете са богати на калций и витамин D и също са добър избор, за да запазите глада под контрол.

Доста е лесно да загубите контрол и да харчите за друга храна, но би било добър избор да харчите за тези десет здравословни храни, а не за сладки неща като шоколад.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Yanjun

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×