Въпреки че е общоприетo схващането, че прясната риба е по-добър вариант в сравнение със замразената риба, едно скорошно проучване е определило, че и двете предлагат еднакви ползи за здравето.

Прясната риба трае само два или три дни след като е уловена, но замразената риба „може да издържи четири до шест месеца във фризера и все пак да съдържа същите здравни предимства“, разкри регистриран диетолог.

Изследователи от Норвегия изследват нови методи за обработка, замразяване и размразяване на риба, за да се гарантира, че хората имат достъп до висококачествена риба през цялата година. Потребителите могат да се възползват от новото проучване, особено тези, които искат да купуват по-евтина замразена риба. Изследването също така може да помогне да се определи как да се намали рискът от паразити, които могат да бъдат намерени в сурова риба.

Норвежката изследователска компания SINTEF провежда тестове за наблюдение на ефектите от различни методи на замразяване и размразяване върху качеството и срока на годност на рибата. Тестовете са определили три ключови фактора, които могат да помогнат да се гарантира качеството на замразената риба.

Първо, рибата трябва да бъде замразена, веднага щом бъде уловена на риболовните кораби. Второ, рибата трябва да остане замразена при стабилна и ниска температура за цялото време, без прекъсване, преди да се размрази. Трето, размразяването трябва да се осъществи точно преди продажбата на рибата.

Рибите, които са преминали през тези тестове „са били добри за 10 дни след размразяването“. Това означава, че рибата е „без бактерии, а текстурата, цветът и консистенцията са от най-високо качество, когато са замръзнали правилно“.

Регистрираният диетолог Тара Кондел споделя, че „от здравна гледна точка, рибата е също толкова хранителна, колкото е, когато е свежа.“ Администрацията по храните и лекарствата в САЩ (FDA) изисква рибата, продадена в САЩ, да бъде замръзнала, преди да бъде продадена.

Флаш замразяването е ускорен процес, който се използва за замразяване на рибата веднага след като бъде уловена. Процесът използва ултра ниски температури, обикновено около -29 градуса, за да замръзне рибата в рамките на секунди.

Насоките на Агенцията по храните и лекарствата гарантират, че потребителите имат по-малък риск от зараза с паразити, тъй като често отнема няколко дни, докато рибата достигне до магазините. Кондел също така предупреждава купувачите да проверяват рибата, за да се уверят, че няма неприятна миризма и изгаряния от лед. Винаги купувайте риба, прясна или замразена, от качествен доставчик. Не забравяйте, че независимо от това кога е била уловена, когато е замразена и размразена правилно, рибата, която сте купили, ще запази своята свежест.

Съвети за съхраняване на прясна риба

Когато купувате прясна риба, следвайте стъпките по-долу, за да я съхранявате правилно:

 • Извадете рибата от опаковката й.
 • Изплакнете рибата със студена вода и я изсушете с хартиени кърпи.
 • Поставете рибата върху дъска или някаква друга равна поставка и се уверете, че ако рибите са няколко не се докосват или не се припокриват.
 • Поставете дъската с риба в голям контейнер.
 • Поставете натрошен лед в контейнера, но не позволявайте ледът да докосва рибата. Дръжте леда точно под рибата.
 • Покрийте контейнера с алуминиево фолио или пластмасова обвивка, след което го залепете плътно и поставете в хладилник.
 • Когато съхранявате рибата повече от един ден, сменете леда, след като се разтопи и извадете водата.

Как да замразите прясна риба

Следвайте стъпките по-долу, за да замразите рибата, която няма да ядете веднага:

 • Извадете рибата от опаковката й.
 • Изплакнете рибата със студена вода и я изсушете с хартиени кърпи.
 • Поставете рибата в торбички за фризер или контейнери и ги етикетирайте правилно.
 • Съхранявайте във фризер, поставен на 0 градуса или по-студен.
 • Размразете и пригответе рибата в рамките на две седмици за най-добър вкус и хранителна стойност.
 • Размразете рибата в най-студената част на хладилника.

Автор: Zoey Sky

Източник: https://www.naturalnews.com/2017-11-19-its-a-match-dietitian-claims-health-benefits-are-the-same-fresh-fish-vs-frozen.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *