шоколад-какаови-зърна

(NaturalNews) Не е голяма изненада за алтернативни здравни последователи, че много храни, в тяхното непроменено състояние, съдържат множество защитни съединения, които многократно са били показани за насърчаване на човешкото здраве. Плодовете и зеленчуците съдържат флавоноиди, които предпазват от болести и вредители, както и осигуряват антиоксидантна подкрепа, за да помогнат за предотвратяване на разнообразие от хронични заболявания, ако се консумират от хора. През последните няколко години са направени задълбочени изследвания на черния шоколад, за да се обясни как природни съединения от какао предпазват от съдови заболявания, включително сърдечно-съдови заболявания и инсулт.

Ново научно изследване осигурява доказателства, за да покаже, че яденето на черен шоколад в умерени количества може да помогне за контрол на теглото, за  предотвратяване на затлъстяването и за осуетяване на метаболизма за предотвратяване на диабет. Двама от всеки трима американци са с наднормено тегло или затлъстяване и около една трета или повече са с предварителен диабет или са били диагностицирани като диабетици. Изследване на екип от Department of Food Science пуска резултатите от своите констатации в списанието на Journal of Agricultural Food and Chemistry, които демонстрират как флавоноли от какао, намерени в черен шоколад са полезни за предотвратяване на наднормено тегло, както и понижаване на нивата на кръвната захар. 

Черният шоколад помага за управление на теглото и понижава кръвната захар, за да намали риска от диабет

Предварителни изследвания са потвърдили, че яденето на шоколад и плодове, както и пиенето на вино, предпазва от диабет тип 2. Друго изследване пък е установило, че тийнейджъри, които консумират големи количества шоколад са склонни да бъдат по-слаби. За провеждане на изследването си, учените поставят за цел да определят кои от предварително идентифицираните какаови флавоноли са отговорни за положителните ползи за здравето. Изследователите подложили мишки на шест различни диети за период от 12 седмици.

Различните диети се състояли от храна с високо и ниско съдържание на мазнини, като диетите с високо съдържание на мазнини, допълнени с едно от три различни вида на флаваноли (идентифицирани като мономерни, олигомерни или полимерни процианидини). На мишките са били давани по 25 мг флаваноли всеки ден за всеки килограм от телесното им тегло. Изследователският екип констатира, че диета с високо съдържание на мазнини, допълнена с олигомерни процианидини е най-ефективна за поддържане на теглото на мишките и подобряване на глюкозния толеранс, който е фактор за предотвратяване на диабет тип 2.

Изследователският екип заключава „Олигомерните процианидини изглежда притежават най-големите анти-затлъстяване и анти-диабетични биологични активности на флаваноли в какаото … Ето защо, нашите данни показват, че умерените дози от какаови флаваноли или какао на прах, имат потенциала да бъдат по-ефективни в клиничните изпитвания върху хора, отколкото се смяташе досега. „Важно е да се отбележи, че учените, извършващи проучването, използват 70 грама тъмен шоколад (еквивалентни на две парчета шоколад) за постигане на отчетените резултати и посочват, че увеличаването на това количество не е имало допълнителен положителен ефект върху контрола на теглото или на риска от диабет.

Източник: http://www.naturalnews.com/045834_cacao_benefits_healthy_chocolate_type_2_diabetes.html#ixzz36VSnTyCt

Автор: John Phillip

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *