(NaturalNews)

Желанието да бъдем здрави е станало опасно свързано с външния ни физически вид. В резултат на тази мания да бъдем по-слаби, ние безогледно приписваме вината върху потреблението на мазнини и сме станали скенери на етикети, вместо отговорни потребители. Тази липса на изследвания в съчетание с емоционални решения е довела до диети с ниско съдържание на мазнини, които са елиминирали всички наситени мазнини от нашето потребление. Дали това е добра идея или наистина лош експеримент? Време е да научим повече за мазнините!

Класификация по наситеност

Мастните киселини се класифицират по следния начин:

Наситени

 • Всички налични въглеродни връзки са заети от водороден атом.
 • Силно стабилни, което означава, че обикновено не гранясват, дори и при нагряване.
 • Твърди или полутвърди при стайна температура.
 • Тялото ги прави от въглехидрати и те се намират в животинските мазнини и тропически масла.

Мононенаситени

 • Имат една двойна връзка под формата на два въглеродни атома двойно свързани един с друг, и следователно липсват два водородни атома.
 • Относително стабилни, така че не гранясват лесно, дори и с готвене.
 • Склонни да бъдат в течно състояние при стайна температура.
 • Основната мононенаситена мазнина, открита в храната ни, е олеинова киселина, основният компонент на зехтина. Още и в масла от бадеми, орехи, кашу, фъстъци и авокадо.

 

Полиненаситени

 • Имат две или повече двойки двойни връзки; така че липсват четири или повече водородни атоми.
 • Тези масла са силно реактивни, така че гранясват лесно, особено омега-3 линоленовата киселина, така че никога не трябва да се нагряват или използват при готвене.
 • В течно състояние, дори когато са в хладилник.
 • Тялото не може да направи тези мастни киселини и затова се наричат „есенциални“. Ние трябва да ги получим от нашите есенциални мастни киселини (ЕМК) от храните, които ядем. Качествени източници включват ядки, семена, риба, крил, масло от иглика, хранени с трева говежди меса и свободно отглеждани пилета.

 

Класификация по дължина

Наситените мазнини също се класифицират според тяхната дължина:

Късоверижните мастни киселини имат четири до шест въглеродни атома и са винаги наситени. Те се срещат предимно в мазнини на масло от крави и кози и са антимикробни, така че ни предпазват от вируси, дрожди и патогенни бактерии в червата. Също така не е нужно да бъдат въздействани от жлъчни соли и се абсорбират директно за бърза енергия. Поради тази причина е малко вероятно да доведат до увеличаване на теглото.

Средноверижните мастни киселини имат осем до дванадесет въглеродни атома и са намерени предимно в мазнините на маслото и тропически масла (като кокосово масло). Те също имат антимикробни свойства, осигуряват бърза енергия и помагат за укрепване на имунната система.

Дълговерижните мастни киселини имат 14 до 18 въглеродни атома и могат да бъдат наситени, мононенаситени или полиненаситени. Те се срещат почти изключително в животинските мазнини. Важна дълговерижна мастна киселина е гама-линоленовата киселина (GLA), която се прави от тялото ни от омега-6 линоленова киселина, като масла от иглика, пореч и касис. GLA се използва за производство на простагландини, локализирани тъканни хормони, които регулират много процеси на клетъчно ниво.

Многодълговерижните мастни киселини имат 20 до 24 въглеродни атома. Най-важните многодълговерижни мастни киселини са дихомо-гама-линоленова киселина (DGLA); арахидонова киселина (АА); ейкозапентаенова киселина (EPA); и докозахексаенова киселина (DHA). Всички тези с изключение на DHA се използват за производство на простагландини. AA и DHA също имат важна роля за правилното функциониране на нервната система.

Ползите от наситените мазнини

Наситените мазнини не са ваш враг. Те играят важна роля в химичните реакции в тялото, включително:

 • Правят най-малко 50% от клетъчните мембрани, което им дава необходимата твърдост и цялост.
  Играят важна роля в здравето на нашите кости. За ефективно използване на калция в скелетната система поне 50% от хранителните мазнини трябва да бъдат наситени.
 • Понижават липопротеин(а), Lp(а), вещество в кръвта, което показва предразположение към сърдечно-съдови заболявания. Те също така защитават черния дроб от алкохол и други токсини.
  Засилват имунната система.
 • Необходима за правилното използване на есенциални мастни киселини (EFA), тъй като омега-3 мастните киселини се запазват по-добре в тъканите, когато храната е богата на наситени мазнини.
 • Наситените стеаринова киселина и палмитинова киселина са оптимални храни за сърцето. Това е и причината тлъстината около сърдечния мускул да е много наситена. Сърцето използва този резерв на мазнини по време на стрес.
 • Късите и средноверижни наситени мастни киселини имат антимикробни свойства, които ни предпазват от патогенни организми в храносмилателния тракт.

Научните доказателства, които са представени пред нас не поддържат теорията за запушване на артериите, която е прикрепена към наситените мазнини. Оценяването на мазнините в запушванията на артериите всъщност показват само 25% наситени, останалите ненаситени, като 50% или повече, идват от полиненаситени мазнини.

 

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Derek Henry

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×